Wykonanie
Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste
drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki,
absolutnego guru w tej dziedzinie.

Buchty troszke zmienione( dodałam więcej
masła i
cukru).Składniki:500 gr
mąki pszennej20 gr
drożdży świeżych250-270 ml letniego
mleka1
jajko80 gr roztopionego
masła90 gr
cukruCukier waniliowyOtarta
skórka z cytryny2 łyzki rozpuszczonego
masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem.Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z
drożdży.
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego
mleka. Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z
drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym
masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut.

smacznego!