Wykonanie
Placki są ważną potrawą w kuchni arabskiej. Robi się je z bardzo różnych warzyw z dodatkiem składników i przypraw, często rzadkich, niemal egzotycznych. Zdarzają się jednak i takie, jak te dzisiejsze, które są bardzo podobne do naszych rodzimych placków, czyli klasycznych placków ziemniaczanych.Latkes są efektowne i bardzo dobre, a jednocześnie w przygotowaniu zdecydowanie łatwiejsze niż typowe placki ziemniaczane, przede wszystkim z procedury wykonania odpada jakże uciążliwe ścieranie
ziemniaków na papkę.

Składniki: na około 12 placków600g
ziemniaków - obranych, jeżeli starsze, albo ze skórką,dokładnie umytych, jeżeli
młode300g
korzenia pietruszki, obranegookoło 30g
szczypioru, posiekanego4
białka2 duże łyżki
mąki kukurydzianej80g
masłaokoło 100ml
oleju słonecznikowego do smażenia
sól,
pieprzkwaśna
śmietana albo
jogurt, do podania


Jak zrobiłam:
Ziemniaki i
pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki odcisnęłam z
wody, powinny być jak najbardziej suche.Wymieszałam starte warzywa z
mąką kukurydzianą,
szczypiorem,
białkami,
potem dodałam około 1 łyżeczkę
soli i dużo czarnego, świeżo startego
pieprzu.Na patelni rozgrzałam połowę
oleju słonecznikowego razem z połową
masła Formowałam placki z objętości około 2 łyżek masy, około 8cm średnicy i grubości 1cm każdy, i ułożyłam tyle, ile mieściło się na patelni. Smażyłam, aż były złociste z każdej strony.
Potem rozgrzałam pozostały
olej i
masło i usmażyłam kolejną porcję masy ziemniaczanej.

Podawałam z
jogurtem greckim, posypane
ostrą papryką.