ßßß Cookit - przepis na Macco di Fava

Macco di Fava

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na bób, tym razem będzie to zupa; gęsta, dietetyczna i pełna smaku. Jej dodatkowymi walorami są krótki czas przygotowania i łatwość.
Smak na najwyższym poziomie nie jest proporcjonalny do tego, jak proste jest jej wykonanie. To zdecydowanie popisowe i efektowne danie, które warto wypróbować i włączyć do menu na stałe.
krem ze świeżego bobu
składniki:
500 g młodego bobu, obranego z łupiny
czerwona cebula, pokrojona w plasterki
oliwa z pierwszego tłoczenia
łyżka szałwii, posiekanej
łyżka natki pietruszki, posiekanej
500 ml wody
sól i pieprz do smaku
ser pecorino, świeżo tarty
jajka przepiórcze, po jednym na talerz
Jak zrobiłam:
1. W garnku na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam bób, który wcześniej obrałam z łupiny, poddusiłam razem 5 minut. Wcześniej odłożyłam łyżkę bobu do udekorowania.
2. Wlałam wodę, dodałam sól i pieprz. Gotowałam, aż bób był miękki. Zmiksowałam całość.
3. Dodałam szałwię, natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
Jajka przepiórcze smażyłam chwilę na oliwie. Zupę rozlałam do miseczek, udekorowałam bobem, wyłożyłam jajka przepiórcze na wierzchu i obficie posypałam serem pecorino.
Gorąco polecam krem z bobu, jest doskonały. Jajka przepiórcze to składnik ekstra, który można pominąć.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2014/07/macco-di-fava-krem-ze-swiezego-bobu.html