Wykonanie
Kolejny pomysł na
bób, tym razem będzie to zupa; gęsta, dietetyczna i pełna smaku. Jej dodatkowymi walorami są krótki czas przygotowania i łatwość.Smak na najwyższym poziomie nie jest proporcjonalny do tego, jak proste jest jej wykonanie. To zdecydowanie popisowe i efektowne danie, które warto wypróbować i włączyć do menu na stałe.
krem ze świeżego
bobuskładniki:500 g młodego
bobu, obranego z łupiny
czerwona cebula, pokrojona w plasterki
oliwa z pierwszego tłoczeniałyżka
szałwii, posiekanejłyżka
natki pietruszki, posiekanej500 ml
wodysól i
pieprz do smaku
ser pecorino, świeżo tarty
jajka przepiórcze, po jednym na talerz
Jak zrobiłam:1. W garnku na
oliwie zeszkliłam
cebulę, dodałam
bób, który wcześniej obrałam z łupiny, poddusiłam razem 5 minut. Wcześniej odłożyłam łyżkę
bobu do udekorowania.2. Wlałam
wodę, dodałam
sól i
pieprz. Gotowałam, aż
bób był miękki. Zmiksowałam całość.3. Dodałam
szałwię,
natkę pietruszki i łyżkę
oliwy. Wymieszałam i doprawiłam
solą i
pieprzem.
Jajka przepiórcze smażyłam chwilę na
oliwie. Zupę rozlałam do miseczek, udekorowałam
bobem, wyłożyłam
jajka przepiórcze na wierzchu i obficie posypałam
serem pecorino.Gorąco polecam krem z
bobu, jest doskonały.
Jajka przepiórcze to składnik ekstra, który można pominąć.