Wykonanie
Bardzo nie lubię czekać w długich kolejkach sklepowych. Nikt nie lubi. Ale gdyby nie jedna długalachna kolejka, pewnie nie natknęłabym się na ten fantastyczny przepis. Widząc przed sobą pokaźną liczbę konsumentów czekających na swoją kolej do kasy chwyciłam jakiś magazyn kulinarny i zaczęłam wizualnie pochłaniać coraz to bardziej apetyczne przepisy. Swoją
drogą, co za fantastyczny pomysł aby ustawić przy kasach stoisko z prasą!Tak znalazłam przepis na
cebulki faszerowane
soczewicą. Prosty i efektowny przepis, czyli to co lubię najbardziej :)Dodatkowo, mniej więcej w tym samym czasie dostałam propozycję współpracy barterowej. Jak to zwykle bywa, firma zaproponowała swoje produkty, które miałabym użyć w mojej kuchni. Zdarzało mi się już dostawać tego typu propozycje, ale po raz pierwszy się zgodziłam. W dodatku z wielką przyjemnością!Firmą, z którą tak chętnie postanowiłam współpracować to firma
Sery Polskie .Już rozumiecie mój zachwyt?Tak, jestem wielką fanką każdego rodzaju
sera, a na na widok tych najbardziej nietuzinkowych cieknie mi ślinka. Nic więc
dziwnego, że mając możliwość wybrania 3 gatunków
sera w sklepie internetowym, wybrałam te, których nigdy wcześniej nie
jadłam i które wydały mi się wyzwaniem kulinarnym. Wybór był ciężki, ponieważ wszystkie
serki są wyjątkowe, a świadomość, że są produkowane w małych gospodarstwach z wielką pasją nie ułatwiała mi wyboru. Ostatecznie udało mi się podjąć decyzję i oto one:
ser Grądz ki, Frontiera Blue owcza i Kozia
Chałwa .
Kiedy dostałam paczkę od firmy
Sery Polskie, wiedziałam dokładnie do czego użyję jeden z tych przecudnych
serów. Do faszerowanych
cebulek użyłam
sera Frontiera Blue owcza . Jest to
ser z surowego
mleka owczego, który króluje na rynku dopiero od sześciu lat, ale moje
serce podbił już przy pierwszym poznaniu. Wyrazisty, pikantny i słony. Genialny!Składniki:5
czerwonych cebul1 szklanka
suchej soczewicy (u mnie czarna)150g
sera Frontiera Blue owcza
oliwa z oliwekpęczek
natki pietruszki drobno posiekany1 łyżeczka
cukruświeżo mielony
pieprzsólPrzygotowanie:
Soczewicę opłucz pod bieżącą
wodą i gotuj do miękkości, soląc
wodę pod koniec gotowania (szczegółowe info na opakowaniu).
Cebule obierz z suchej łupiny i odetnij minimalnie wierzchy. Przekrój każdą
cebulę na pół i wydrąż środki, zostawiając ścianki o grubości 3 warstw. Tak wydrążone
cebule przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2 minuty, aż lekko zmiękną, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia.Wydrążone kawałki
cebuli pokrój drobno i zeszklij na patelni na
oliwie. Dodaj ugotowaną i odsączoną
soczewicę, a następnie pokruszony
ser. Dopraw
solą,
pieprzem oraz
cukrem i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną
pietruszkę.
Cebule napełnij lekko przestygniętym farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 25-30minut.Smacznego :)