ßßß Cookit - przepis na Cebulki faszerowane soczewicą

Cebulki faszerowane soczewicą

nazwa

Wykonanie

Bardzo nie lubię czekać w długich kolejkach sklepowych. Nikt nie lubi. Ale gdyby nie jedna długalachna kolejka, pewnie nie natknęłabym się na ten fantastyczny przepis. Widząc przed sobą pokaźną liczbę konsumentów czekających na swoją kolej do kasy chwyciłam jakiś magazyn kulinarny i zaczęłam wizualnie pochłaniać coraz to bardziej apetyczne przepisy. Swoją drogą, co za fantastyczny pomysł aby ustawić przy kasach stoisko z prasą!
Tak znalazłam przepis na cebulki faszerowane soczewicą. Prosty i efektowny przepis, czyli to co lubię najbardziej :)
Dodatkowo, mniej więcej w tym samym czasie dostałam propozycję współpracy barterowej. Jak to zwykle bywa, firma zaproponowała swoje produkty, które miałabym użyć w mojej kuchni. Zdarzało mi się już dostawać tego typu propozycje, ale po raz pierwszy się zgodziłam. W dodatku z wielką przyjemnością!
Firmą, z którą tak chętnie postanowiłam współpracować to firma Sery Polskie .
Już rozumiecie mój zachwyt?
Tak, jestem wielką fanką każdego rodzaju sera, a na na widok tych najbardziej nietuzinkowych cieknie mi ślinka. Nic więc dziwnego, że mając możliwość wybrania 3 gatunków sera w sklepie internetowym, wybrałam te, których nigdy wcześniej nie jadłam i które wydały mi się wyzwaniem kulinarnym. Wybór był ciężki, ponieważ wszystkie serki są wyjątkowe, a świadomość, że są produkowane w małych gospodarstwach z wielką pasją nie ułatwiała mi wyboru. Ostatecznie udało mi się podjąć decyzję i oto one: ser Grądz ki, Frontiera Blue owcza i Kozia Chałwa .
Kiedy dostałam paczkę od firmy Sery Polskie, wiedziałam dokładnie do czego użyję jeden z tych przecudnych serów. Do faszerowanych cebulek użyłam sera Frontiera Blue owcza . Jest to ser z surowego mleka owczego, który króluje na rynku dopiero od sześciu lat, ale moje serce podbił już przy pierwszym poznaniu. Wyrazisty, pikantny i słony. Genialny!
Składniki:
5 czerwonych cebul
1 szklanka suchej soczewicy (u mnie czarna)
150g sera Frontiera Blue owcza
oliwa z oliwek
pęczek natki pietruszki drobno posiekany
1 łyżeczka cukru
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości, soląc wodę pod koniec gotowania (szczegółowe info na opakowaniu). Cebule obierz z suchej łupiny i odetnij minimalnie wierzchy. Przekrój każdą cebulę na pół i wydrąż środki, zostawiając ścianki o grubości 3 warstw. Tak wydrążone cebule przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2 minuty, aż lekko zmiękną, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia.
Wydrążone kawałki cebuli pokrój drobno i zeszklij na patelni na oliwie. Dodaj ugotowaną i odsączoną soczewicę, a następnie pokruszony ser. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę.
Cebule napełnij lekko przestygniętym farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 25-30minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/01/cebulki-faszerowane-soczewica.html