Wykonanie
O takim letnim śniadaniu słyszałam niedawno w
radiu. Minimum składników, maksimum smaku. Wymóg: składniki najlepszej jakości - świeże
zioła, mięsisty i pachnący
pomidor, świeży
twaróg - koniecznie kupowany na wagę, a nie w pudełeczku czy zafoliowany (jednak jest znaczna różnica w smaku na korzyść tego pierwszego). Do tego aromatyczna
oliwa.Składniki:
pomidor np. bawole
serce, malinowy czy gargamel
twaróg biały
oliwaew.
sól i
pieprzpesto z
natki pietruszki:1 i 1/2 szklanki
natki pietruszki2-3 łyżki
orzechów np.
nerkowców1 łyżka
wodyok. 3 łyżek
oliwyser długodojrzewający - kawałek wielkości dwóch damskich kciuków[polski
ser długojrzewający jest pyszny, często stosuję go zamiast
parmezanu]dodatkowo:
oliwa do polania przystawkiWykonanie:Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć
orzechy - przez kilka minut, aż lekko (lub nieco bardziej) zbrązowieją - podczas prażenia potrząsać patelnią odwracając
orzechy.Do miksera wrzucić
natkę pietruszki, uprażone
orzechy i
ser pokrojony na mniejsze kawałki (
ser jest twardy i łatwiej będzie malakserowi gdy go pokroimy). Dodać
oliwę (albo i nieco
wody - dla zwilżenia
natki pietruszki, nie dokładając kalorii). Wszystko dokładnie zmiksować.Układać warstwami np.: gruby plaster
pomidora, 1 łyżeczka pesto rozsmarowana na nim, plaster
twarogu, 1 łyżeczka pesto, plaster
pomidora i na koniec pesto.Można polać jeszcze
oliwą, żeby zwieńczyć dzieło.Ja nie
solę i nie
pieprzę. Latem nie poprawiam doskonałego smaku
pomidorów.