ßßß Cookit - przepis na Pomidory z pesto z natki pietruszki i białym serem

Pomidory z pesto z natki pietruszki i białym serem

nazwa

Wykonanie

O takim letnim śniadaniu słyszałam niedawno w radiu. Minimum składników, maksimum smaku. Wymóg: składniki najlepszej jakości - świeże zioła, mięsisty i pachnący pomidor, świeży twaróg - koniecznie kupowany na wagę, a nie w pudełeczku czy zafoliowany (jednak jest znaczna różnica w smaku na korzyść tego pierwszego). Do tego aromatyczna oliwa.
Składniki:
pomidor np. bawole serce, malinowy czy gargamel
twaróg biały
oliwa
ew. sól i pieprz
pesto z natki pietruszki:
1 i 1/2 szklanki natki pietruszki
2-3 łyżki orzechów np. nerkowców
1 łyżka wody
ok. 3 łyżek oliwy
ser długodojrzewający - kawałek wielkości dwóch damskich kciuków
[polski ser długojrzewający jest pyszny, często stosuję go zamiast parmezanu]
dodatkowo: oliwa do polania przystawki
Wykonanie:
Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć orzechy - przez kilka minut, aż lekko (lub nieco bardziej) zbrązowieją - podczas prażenia potrząsać patelnią odwracając orzechy.
Do miksera wrzucić natkę pietruszki, uprażone orzechy i ser pokrojony na mniejsze kawałki (ser jest twardy i łatwiej będzie malakserowi gdy go pokroimy). Dodać oliwę (albo i nieco wody - dla zwilżenia natki pietruszki, nie dokładając kalorii). Wszystko dokładnie zmiksować.
Układać warstwami np.: gruby plaster pomidora, 1 łyżeczka pesto rozsmarowana na nim, plaster twarogu, 1 łyżeczka pesto, plaster pomidora i na koniec pesto.
Można polać jeszcze oliwą, żeby zwieńczyć dzieło.
Ja nie solę i nie pieprzę. Latem nie poprawiam doskonałego smaku pomidorów.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/08/pomidory-z-pesto-z-natki-pietruszki-i.html