Wykonanie
Jesień zagościła już na dobre w naszym
mieście, a co gorsza można pokusić się o stwierdzenie, że już coraz wyraźniej ją czuć. Wiadomo, w takim stanie nic się nie chce robić, a już tym bardziej piec, ale...No właśnie, dzisiejszy przepis to jest to właśnie ALE, na które każdy z nas znajdzie chęć i czas bo całość bez pieczenia zajmuje jakieś 30 minut :)Podczas dłuuugich, zimnych i ciemnych wieczorów jesiennych pojawia się chyba najwięcej niespodziewanych zachcianek i przychodzą do głowy najbardziej nieoczekiwane pomysły.Tak też było dzisiaj: ulubione francuskie trójkąty z nadzieniem
cynamonowo-
jabłkowym z pobliskiej piekarni nieosiągalne o godzinie 21. Szczęście chciało, że parę tygodni temu kupiłam i zamroziłam
ciasto francuskie. Uwielbiam je za to, że nie trzeba z nim nic kombinować, nie trzeba wyrabiać, czekać by wyrosło. Po prostu kładziemy
owoce, zawijamy, wsadzamy do piekarnika i za 20 minut mamy świeże, chrupiące i aromatyczne
ciastka do
kawy. Z lukrem smakują tak, że nikt im się nie oprze :)Na koniec jeszcze przeproszę za taki slow blogging, ale niestety klasa maturalna rządzi się swoimi prawami :/Składniki:
ciasto francuskie(opakowanie 275 g)2 duże
jabłka1 duża
gruszka3 łyżki
cukrucynamonsok i skórka z połowy
cytrynyłyżka
mąkijajkoEtapy przygotowania:Obierz, wytnij gniazda i potnij na kostkę
jabłka i
gruszkę( kostka nie może być zbyt duża bo nie będzie się Wam wygodnie lepić ciasto)
Owoce włóż do miski z
sokiem i
skórką z cytryny, który zapobiegnie ich zczernieniuPosyp 3 łyżkami
cukru, 1 łyżką
mąki,
cynamonem i wymieszaj
Ciasto francuskie potnij na 6 większych kwadratów lub 8 mniejszychRozbełtaj
jajkoNa każdy kwadrat nakładaj nadzienie, krawędzi posmaruj
jajkiem i po przekątnej zlep je tak, aby wyszedł trójkąt lub po prostu złóż na pół, jeśli chcesz kwadratyBrzegi dodatkowo pozlepiaj przyciskając je widelcemKażde
ciastko posmaruj z wierzchu
jajkiem i zrób po 2 dziurki wentylacyjnePiecz w temp ok. 225 C przez 25 minut
Lukier uzyskacie łącząc
cukier puder z
wodą lub
sokiem z cytrynyWykonanie wydaje się czasochłonne i długie, ale wynika to tylko i wyłącznie z tego, że chciałam Wam dokładnie opisać jak to wszystko ma wyglądać.Całość z pieczeniem zajmuje ok. godziny :)