Wykonanie
Potrzebne nam będą:* duża
pierś z kurczaka* dwa małe gęste
jogurty naturalne*
curry (3 łyżeczki - ale jak ktoś lubi to można więcej)*
słodka papryka (3 łyżeczki)*
pieprz cayenne (1/2 łyżeczki - tutaj też zależy od preferencji, czy chcemy bardziej ostro, czy nieco mniej)*
sól i
pieprz*
jasne piwo (pół szklanki)*
miód (łyżeczka)Filet przygotowujemy dzień wcześniej.
Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z
przyprawami.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy ze zbędnych żyłek i tłuszczu i kroimy na nieduże kotleciki. Zanurzamy je dokładnie w marynacie i wstawiamy do lodówki, żeby na drugi dzień
mięsko już ładnie nasiąknęło
jogurtem.
Drugiego dnia mieszamy dokładnie
piwo z
miodem.
Smażymy kotleciki i od czasu do czasu podlewamy je
piwem.
Pod koniec smażenia możemy dodać resztę pozostałej marynaty i chwilę dusić wszystko razem w powstałym sosie.
Całość podałam z
ryżem jaśminowym i mizerią z
jogurtem naturalnym.
Smacznego :D