Wykonanie

Chyba w każdym domu od czasu do czasu zostają resztki czegoś, których szkoda wyrzucać. U nas zostało w tym tygodniu
ciasto drożdżowe, które zrobiło się czerstwe. Zastanawiałam się więc co z nim zrobić i stwierdziłam, że część zmielę na drobno i zostawię sobie do " produkcji" nowego ciasta albo bajaderek a pozostałą część użyję do jakiegoś deseru, a że mamy akurat w domu dużo
bananów, postanowiłam właśnie
banany wykorzystać.Wymyśliłam, że opanieruję je w okruchach czerstwego ciasta i usmażę. Choć nie przepadam za
bananami smak zaskoczył mnie pozytywnie.Deser jest kaloryczny i nie najzdrowszy, ale zjedzony od czasu do czasu, nie zaszkodzi :)Składniki: ( na 2 porcje)1
banansok z cytryny50g czerstwego ciasta lub
ciastek - może być każdy rodzaj, ważne by było suche, tzn. bez nadzienia,
owoców itp. ( tak jak do bajaderek)1
jajkoszczypta
soli2-4 łyżki
mlekaolej,
oliwa lub
masło klarowane do smażenia
cukier puder/ ulubiony sos/ jogurt/ śmietana/konfitury lub coś innego jako dodatekSposób przygotowania:1.
Banana myjemy, obieramy, płuczemy i odcinamy końce z obu stron.2. Przecinamy go na pół, a każdą połówkę jeszcze przez środek, tak by powstały cztery części.3. Dokładnie skrapiamy
banana sokiem z cytryny i odkładamy na bok do czasu panierowania.4. Czerstwe ciasto lub
ciastka mielimy w blenderze na okruszki, w zależności od upodobania możemy zostawić większe okruszki ( tak jak ja zostawiłam, na zdj.) lub zmielić na miazgę.5. Dodajemy
jajko, szczyptę
soli i mieszamy.6. W zależności od potrzeb dolewamy po łyżce
mleka, pamiętając, że ciasto powinno być na tyle gęste, by podczas panierowania, nie zsuwało się z
banana.( jeśli jednak wlejemy za dużo
mleka i ciasto będzie nam spadać z
owoca, możemy delikatnie odcisnąć je w dłoni z nadmiaru płynu i ponownie panierować)7. Panierujemy kawałki
banana w okruchowej panierce, dociskając ją, tak by cały kawałek był dokładnie pokryty panierką.8. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.9. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.10. Podajemy posypane
cukrem pudrem, polane ulubionym sosem( np.
czekoladowym) ,
śmietaną,
jogurtem lub z
konfiturami.Smacznego!


Pozdrawiam!







