Wykonanie
Czas na
makaron ;)Tagliatelle w
sosie pomidorowym z
bakłażanem i złocistym
kalafiorem.....

zakupy :
pomidory w puszce razy dwa
bekonmakaron tagliatelle
bakłażan,
czosnek,
szalotki,
kalafior,
papryczka chillibazylia w doniczce
parmezanmozzarellaoliwaNajpierw zabieramy się za
kalafior z racji tego, że musi się wygrzać w piekarniku ;)Na patelnię wlać 2/4 szklanki
oliwy, jak się nam już rozgrzeje wyłączyć ogień i wrzucić drobno posiekany
czosnek i
papryczkę chilli, poczekać 10 minut aż się nam wszystko ładnie ozłoci.Rozdzielamy pana
kalafiora na części i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie polewamy wcześniej przygotowaną
oliwą, solimy,
pieprzymy i wstawiamy blaszkę do piekarnika na 30-40 minut ( 180*C ),
kalafior powinien być koloru złotego ;)


Jak już ogarniemy
kalafior zabieramy się za resztę.......pokrojony w kostkę
boczek smażymy na patelni do momentu aż będzie chrupiący, jak nam dojdzie wykładamy go na ręcznik papierowy i dajemy odpocząć. Na ten sam tłuszcz wrzucamy
pomidory z puszki ( w lato oczywiście proponujemy świeże ), w tym samym czasie na drugiej patelni smażymy pokrojony w grubą kostkę
bakłażan z
szalotką i
chilli.Po jakiś 15 minutach dorzucamy do
pomidorów posiekaną
bazylię a po chwili wcześniej usmażony
bakłażan, na samym końcu
czosnek. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na jakieś 20 minut aż wszystko zmięknie, w tym czasie gotujemy również
makaron ;)



Po dwudziestu minutach gotowania się sosu ścieramy do niego szklankę
parmezanu i dodajemy ugotowany
makaron, mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem wedle uznania.Wykładamy danie na talerz, dodajemy nasz złoty
kalafior i
mozzarelle.SMACZNEGO ! :) :) :)


omnomnmonnmmm......:*