Wykonanie
Ślimaczki
szynkowe są bardzo fajną przekąską. Robi je mama mojego
męża, według przepisu z opakowania
ciasta francuskiego "Smakowite!". Zapisuję go sobie gdyż z pewnością
będę do niego wracać. Farsz jest na tyle fajny, że można go urozmaicać i dodawać swoje ulubione składniki. Również nie ma konieczności trzymania się sztywno gramatury poszczególnych składników.

Składniki :1 opakowanie
ciasta francuskiego,1
żółtko do posmarowania.Nadzienie :15dkg
gotowanej szynki ( tu użyta została
szynka konserwowa),1
cebula,zielona
pietruszka lub
szczypiorek,2 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany,1
białko,15dkg
sera żółtego,
pieprz i
sól do smaku.Przygotowanie:
Szynkę,
ser żółty i
cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany
szczypiorek, również drobno go pokroić natomiast
pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z
białkiem,
śmietaną oraz
przyprawami.
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, wyłożyć farsz i zawinąć w rulon.

Zawinięte ciasto pokroić w paski.

Pokrojone ciasto poukładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Ślimaczki posmarować
żółtkiem ( na zdjęciu widać ślimaczki zrobione z dwóch
ciast francuskich). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni C i piec ok. 15-18min. ( czas pieczenia może się jeszcze wydłużyć, dlatego najlepiej ocenić samemu)


Smacznego!!!