ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki szynkowe

Ślimaczki szynkowe

nazwa

Wykonanie

Ślimaczki szynkowe są bardzo fajną przekąską. Robi je mama mojego męża, według przepisu z opakowania ciasta francuskiego "Smakowite!". Zapisuję go sobie gdyż z pewnością będę do niego wracać. Farsz jest na tyle fajny, że można go urozmaicać i dodawać swoje ulubione składniki. Również nie ma konieczności trzymania się sztywno gramatury poszczególnych składników.
Składniki :
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 żółtko do posmarowania.
Nadzienie :
15dkg gotowanej szynki ( tu użyta została szynka konserwowa),
1 cebula,
zielona pietruszka lub szczypiorek,
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,
1 białko,
15dkg sera żółtego,
pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Szynkę, ser żółty i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany szczypiorek, również drobno go pokroić natomiast pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z białkiem, śmietaną oraz przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, wyłożyć farsz i zawinąć w rulon.
Zawinięte ciasto pokroić w paski.
Pokrojone ciasto poukładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ślimaczki posmarować żółtkiem ( na zdjęciu widać ślimaczki zrobione z dwóch ciast francuskich). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni C i piec ok. 15-18min. ( czas pieczenia może się jeszcze wydłużyć, dlatego najlepiej ocenić samemu)
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/07/slimaczki-szynkowe.html