Wykonanie
Jak to jest, że wszystkie dania z
porem,
rzodkiewkami, czy
czosnkiem są najsmaczniejsze? Jak to jest, że dla
masła czosnkowego, sałatki z
porem lub pęczka
rzodkiewki możemy odstawić na bok całusy i przytulasy?Nie wiem
czemu tak się dzieje, ale tak właśnie jest.Nie wyobrażam sobie grilla bez
chleba z
masłem czosnkowym, czy lata bez pęczka
rzodkiewki w lodówce. Od dziś dodatkowo ciężko mi będzie wyobrazić sobie
makaron bez tego pesto. Na szczęście- tak, tak- na szczęście Sebastian nie przepada za
rukolą, więc cały słoiczek "intensywnie pachnącego" pesto jest mój! I tylko mój! :D Sasasasasa!

Z podanych poniżej składników wychodzi pesto na 4-5 porcji
makaronu.Składniki:50g
rukoli2 łyżki
masła orzechowego2 łyżki
parmezanu lub
sera grana padanosok z połowy
cytryny2 niewielkie ząbki
czosnku*1/3 łyżeczki
soliłyżka
oliwyWszystkie składniki umieszczamy w blenderze, robimy zzzziuł, zzzzziuł, zzzzzzzzzziuł i gotowe! Gotowe pesto przelewamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.Gotujemy
makaron, odcedzamy i znów wrzucamy do ciepłego garnka. Dodajemy pesto, mieszamy i wykładamy na talerze. Z wierzchu posypujemy dodatkową porcją
sera. Możemy również dodać podprażone
orzeszki ziemne.

* Z moim pesto zaszalałam i dodałam dwa duże ząbki
czosnku. Mimo, że
czosnek uwielbiam, to tym razem przesadziłam. Dlatego w przepisie napisałam, aby dodać dwa niewielkie ząbki
czosnku, bądź jeden duży.