ßßß Cookit - przepis na Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

nazwa

Wykonanie

Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że czekolada tylko MLECZNA z orzechami, sałata tylko LODOWA, a zrazy wyłącznie WOŁOWE. Ależ się myliłam!!!
Teraz najlepsza czekolada to GORZKA, jak sałata to ROSZPONKA i RUKOLA, a zrazy również WIEPRZOWE. Te ostatnie krócej się przygotowuje, ich cena jest znacznie tańsza.
Odnośnie czekolady to muszę szczerze przyznać, że nadal pochłonę każdy gatunek, w dowolnej ilości...niestety...
Wracając do zrazów.
Wołowe przygotowałam na pierwszy obiad dla mojego Szanownego Małżonka. Chyba sobie zapunktowałam, bo na myśl o zrazach do dnia dzisiejszego się uśmiecha :)
Czy pamiętacie co Wy przyszykowaliście dla swoich drugich połówek na pierwszy, wspólny obiad?
Ja pamiętam nawet deser, ale o tym może innym razem :)
Składniki na ok. 10 sztuk:
kilogram wieprzowiny na schabowe bez kości
ok. 3-4 średnie ogórki konserwowe
duża cebula
100g boczku (u mnie parzony)
3 łyżki musztardy (moim zdaniem najbardziej pasuje francuska, ale nie miałam i użyłam sarepskiej)
sól i pieprz
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
2-3 suszone grzybki
Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. centymetra. Tłuczkiem lekko rozklepujemy na kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron.
Cebulę kroimy w pióra, ogórki wzdłuż na 4 części, a boczek na niewielkie plastry lub paski.
Każdy kotlet smarujemy z jednej strony ok. połową łyżeczki musztardy. Układamy boczek, ogórek, cebulę i zwijamy.
Zrazy spinamy szpilkami do zrazów, albo wykałaczkami i obtaczamy w mące.
Zrazy podsmażamy z każdej strony na głębszej patelni z odrobiną tłuszczu. Dorzucamy suszone grzyby, wlewamy 2 szklanki wody, zmniejszamy ogień i dusimy zrazy ok. 30-40 min.
Zajadamy ze smakiem i planujemy kolejną "okazję" na ich przygotowanie!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/05/zrazy-wieprzowe.html