ßßß Cookit - przepis na Tort stracciatella z truskawkami i miętą

Tort stracciatella z truskawkami i miętą

nazwa

Wykonanie

Podczas tegorocznego urlopu bardzo dużo się działo.
Pierwszym punktem na naszej mapie było Otomino k. Żukowo na Kaszubach. W Otominie mieszkają moja babcia z dziadkiem. Są bez wątpienia wyjątkowi!
Podziwiam ich za wszystko- szybkie usamodzielnienie, dorastanie w ciężkich czasach, pracowitość i ciągłą chęć utrzymywania "rajskiego ogródka" przy ich domu z m.in. imponującymi piwoniami, czy dorodnymi pomidorami w szklarni.
Babcia obchodzi swoje "18ste" urodziny 18 czerwca, ale tort upiekłam jej po powrocie z greckiej wyspy Kos ponad tydzień temu.
Niestety nie uda nam się być ponownie na Kaszubach w najbliższym czasie, więc babcia w tym roku będzie mogła obchodzić urodziny zapewne dwa razy!
Dodam tylko, że ważnym elementem "produkcji" tortu był stały nadzór dziadka. Bez Niego tort zapewne by opadł lub byłby kwaśny. Tak, tak- bez dziadka ten tort na pewno by się nie udał ;)
Biszkopt upiekłam wg. standardowego przepisu- równania, tj. na jedno jajko przypadają 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Jeżeli pieczemy biszkopt czekoladowy, to część mąki zamieniamy gorzkim kakao.
Składniki biszkopt (duża, okrągła blaszka):
7 dużych jaj
10 łyżek mąki tortowej
4 łyżki gorzkiego kakao
14 łyżek cukru
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Ubijamy białka dalej aż piana będzie błyszcząca.
Do piany dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Na koniec dodajemy powoli mąkę i kakao i dalej ubijamy do połączenia się wszystkich składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.- Wykładam papierem wyłącznie dno, a biszkopt i tak ładnie odchodzi po wystudzeniu.
Biszkopt pieczemy ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie można upewnić się, czy biszkopt doszedł sprawdzając, czy wbity patyczek jest suchy.
Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.
Do nasączenia:
1,5 szklanki mocnej herbaty miętowej
2 łyżki cukru
Dodatkowo do przełożenia i przybrania:
1l śmietany 30%
5 łyżek cukru
100g startej czekolady, lub gotowych płatków
0,5kg świeżych truskawek
kilka listków świeżej mięt
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i 2/3 płatków czekolady. Gotowy krem chowany do lodówki do dalszego schłodzenia
Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy 1/3 herbaty z cukrem. Na biszkopt wykładamy 1/3 kremu śmietanowego i układamy na całej powierzchni blatu 1/3 posiekanych truskawek.
Czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich blatów i całego kremu. Dekorujemy tort pozostałą częścią płatków czekolady, truskawek i listkami świeżej mięty.
Tort smakuje najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
A poniżej kilka ujęć z rajskiego ogródka moich dziadków :) Podoba się Wam?
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/06/tort-stracciatella-z-truskawkami-i-mieta.html