Wykonanie
Uwielbiam
czekoladę i
lody. Domowe drożdżówki, rogaliki z marcepanem i
malinami, czy pączki.- To moje przekleństwa, którym niestety nie potrafię odmówić.Jest jednak miłość silniejsza- oczywiście ta tuż po tej o imieniu Sebastian ;)...Miłość ta nie zna granic i złych dodatków. Chodzi oczywiście o serniki. Uwielbienie to powoduje, że z każdym nowym sernikiem mam wrażenie, że to jest ten jeden, jedyny, którego już nic nie przebije!
Mylę się za każdym razem...Sebastian zawsze się
śmieje, jak z samouwielbieniem klepię się po plecach, wzdycham, mruczę i wcinam kolejny kawałek sernika.Tak oczywiście było tym razem. Znów miał być sernik z
masłem orzechowym, jednak teraz z
orzechowym spodem i rantem. Dodatkowo udekorowany
fistaszkami w karmelu z esami
czekolady. Nawet teraz o tym pisząc uśmiecham się do siebie. Jestem okrutnie dumna, że ten sernik był tak smaczny. Ba! On był po prostu galaktyczny! :D

Składniki na
orzechowy spód:250g
herbatników100g drobno posiekanych
orzeszków ziemnych100g roztopionego
masłaPokruszone, lub zblendowane na
mąkę herbatniki łączymy z posiekanymi orzeszkami i roztopionym
masłem.
Orzechową masę przekładamy do wyłożonej papierem lub folią aluminiową blaszki i wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. na masę
serową:700g tłustego,
zmielonego sera1/2 szklanki
cukru7 łyżek
masła orzechowego5 jajpłaska łyżka budyniu lub
skrobi ziemniaczanejSer łączymy za pomocą miksera z
cukrem i
masłem orzechowym. Miksujemy tak długo, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy
jajka i na koniec
skrobię ziemniaczaną. Miksujemy krótko i wylewamy na
orzechowy spód.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z naczyniem z
wodą umieszczonym na dolnej półce piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 70min aż sernik będzie lekko płynny tylko na samym środku.Pozostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. na
orzechowo-karmelową polewę:szklanka
cukruszklanka
orzechów2 łyżki
masła200g
śmietany kremówki2 kostki
gorzkiej czekoladySzklankę
cukru wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu aż całkowicie się rozpuści i lekko zbrązowieje. Nie mieszamy
cukru łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsamy rondelkiem, aby
cukier rozpuszczał się równomiernie.Następnie dodajemy
masło i energicznie mieszamy aż masa stanie się błyszcząca. Ściągamy rondelek z ognia i po chwili dolewamy kremówkę. Ponownie stawiamy rondelek na ogniu i cały czas mieszając podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć- ok. 5-8minut.Ściągamy z ognia i wsypujemy orzeszki. Po kilku minutach, jak masa lekko ostygnie wykładamy nią wierzch sernika. Na koniec robimy kilka esów z rozpuszczonej
czekolady i ponownie wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła.Następnie zaparzamy
kawę, lub ulubioną
herbatę, kroimy okazały trójkącik tego cuda i przyznajemy rację Andźce, że ten sernik jest galaktyczny! ;)