ßßß Cookit - przepis na Sernik z masłem orzechowym II

Sernik z masłem orzechowym II

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam czekoladę i lody. Domowe drożdżówki, rogaliki z marcepanem i malinami, czy pączki.- To moje przekleństwa, którym niestety nie potrafię odmówić.
Jest jednak miłość silniejsza- oczywiście ta tuż po tej o imieniu Sebastian ;)...Miłość ta nie zna granic i złych dodatków. Chodzi oczywiście o serniki. Uwielbienie to powoduje, że z każdym nowym sernikiem mam wrażenie, że to jest ten jeden, jedyny, którego już nic nie przebije! Mylę się za każdym razem...Sebastian zawsze się śmieje, jak z samouwielbieniem klepię się po plecach, wzdycham, mruczę i wcinam kolejny kawałek sernika.
Tak oczywiście było tym razem. Znów miał być sernik z masłem orzechowym, jednak teraz z orzechowym spodem i rantem. Dodatkowo udekorowany fistaszkami w karmelu z esami czekolady. Nawet teraz o tym pisząc uśmiecham się do siebie. Jestem okrutnie dumna, że ten sernik był tak smaczny. Ba! On był po prostu galaktyczny! :D
Składniki na orzechowy spód:
250g herbatników
100g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
100g roztopionego masła
Pokruszone, lub zblendowane na mąkę herbatniki łączymy z posiekanymi orzeszkami i roztopionym masłem. Orzechową masę przekładamy do wyłożonej papierem lub folią aluminiową blaszki i wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. na masę serową:
700g tłustego, zmielonego sera
1/2 szklanki cukru
7 łyżek masła orzechowego
5 jaj
płaska łyżka budyniu lub skrobi ziemniaczanej
Ser łączymy za pomocą miksera z cukrem i masłem orzechowym. Miksujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy jajka i na koniec skrobię ziemniaczaną. Miksujemy krótko i wylewamy na orzechowy spód.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z naczyniem z wodą umieszczonym na dolnej półce piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 70min aż sernik będzie lekko płynny tylko na samym środku.
Pozostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. na orzechowo-karmelową polewę:
szklanka cukru
szklanka orzechów
2 łyżki masła
200g śmietany kremówki
2 kostki gorzkiej czekolady
Szklankę cukru wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu aż całkowicie się rozpuści i lekko zbrązowieje. Nie mieszamy cukru łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsamy rondelkiem, aby cukier rozpuszczał się równomiernie.
Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy aż masa stanie się błyszcząca. Ściągamy rondelek z ognia i po chwili dolewamy kremówkę. Ponownie stawiamy rondelek na ogniu i cały czas mieszając podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć- ok. 5-8minut.
Ściągamy z ognia i wsypujemy orzeszki. Po kilku minutach, jak masa lekko ostygnie wykładamy nią wierzch sernika. Na koniec robimy kilka esów z rozpuszczonej czekolady i ponownie wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła.
Następnie zaparzamy kawę, lub ulubioną herbatę, kroimy okazały trójkącik tego cuda i przyznajemy rację Andźce, że ten sernik jest galaktyczny! ;)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/02/sernik-z-masem-orzechowym-ii.html