ßßß Cookit - przepis na Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką

Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czemu, ale nie mam ciasta, które jednoznacznie kojarzyłoby mi się ze Świętami Wielkanocnymi.
Inaczej jest z Bożym Narodzeniem, gdzie obowiązkowe są serniki, sero-maki, czy drożdżowe makowce.
Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką kojarzy mi się z babcią Irenką. To sernik, który obowiązkowo gościł u niej i dziadka w Wigilię.
Pamiętam, jak wszyscy zbieraliśmy się u dziadków, lepiliśmy pierogi tuz przed kolacją i dokładaliśmy bombek na choince. Wypatrywałam też z bratem i kuzynostwem pierwszej gwiazdki na niebie z nosem przyklejonym do zmrożonej szyby.
Teraz powinniście wszystko zrozumieć. Mimo, że sernik kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, to z tegoroczną aurą za oknem współgrał idealnie!
Składniki na większą blaszkę prostokątną
Na ciasto:
30dkg tłuszczu (miękkiej margaryny)
3 żółtka (białek nie wyrzucamy)
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3dkg (2 czubate łyżki) kakao
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
Na masę serową:
1 kg twarogu ( u mnie pełnotłustego w kostce)
1 szklanka cukru
4 żółtka (białek nie wyrzucamy)
15dkg tłuszczu
1 łyżka budyniu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony twaróg, miękki tłuszcz, budyń i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki łączymy z masą serową.
Babcia do masy serowej dodaje jeszcze aromat i rodzynki- ja oba składniki pominęłam, ale na ser wyłożyłam rozmrożone i odsączone wiśnie. Dodatkowo całość obsypałam krokantem migdałowym- palce lizać!
Masę serową wylewamy na blaszkę z wyłożonym spodem kakaowym. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta, która chłodziła się w zamrażalce.
Sernik pieczemy ok.1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy porządnie schłodzony.
W tym roku Święta Wielkanocne były wyjątkowe! Wczoraj po dość obfitym obżarstwie w kilka osób wybraliśmy się na romantyczny spacer z łopatami i "szuflowaliśmy" z entuzjazmem przez dobrą godzinę... Jestem ciekawa, czy jeszcze takie Święta mi się przytrafią :)
A Wy jak spędziliście te Święta? Lepiliście bałwana, tfuu zająca? Kto oberwał soplem lodu dzisiaj? :)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/04/sernik-na-kakaowym-spodzie-z-kruszonka.html