Wykonanie

Nie wiem, czy taka jest właściwa nazwa tego ciasta, aczkolwiek w moim zeszycie z przepisami tak mam go właśnie podpisanego. Takie ciasto może spokojnie poleżeć parę dni, jest proste i szybkie w wykonaniu.Składniki:4 i pół szklanki
mąki pszennej400 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
cukru6 jaj3 łyżki
kakaodżem wiśniowySposób przyrządzenia:
Białka z 6 jaj ubić na sztywno z
cukrem.
Żółtka zagnieść z
mąką,
proszkiem do pieczenia oraz
miękką margaryną.Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z części połączyć z 3 łyżkami
kakao. Jasną część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 40 x 24 cm). Na to rozsmarować
dżem. Kolejną warstwę stanowi ciemne ciasto, które można zetrzeć na tarce. Na to wykładamy ubite
białka. Na wierzch ścieramy ostatnią jasną część ciasta.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 35 minut.