Wykonanie
Wielkanoc coraz bliżej, więc trzeba zacząć przygotowania! Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Wiem, że w te dni dla większości to babka drożdżowa jest wypiekiem numer jeden, jednak u mnie w domu najbardziej pożądanym wypiekiem jest babka piaskowa. To tradycyjne ciasto warto upiec w formie do babki – będzie się pięknie prezentować, ale oczywiście nada się też zwykła prostokątna blaszka. Jako, że lubię eksperymenty w kuchni, to postanowiłam nieco urozmaicić podstawowy przepis na babkę piaskową o dodatek
kakao i
pomarańczy. Eksperyment był możliwy tym bardziej, że ostatnio kurier zapukał do moich drzwi i wręczył do moich rąk paczkę, w której znalazłam zapas
kakao DecoMorreno oraz formę na babkę. Ten eksperyment okazał się naprawdę trafiony! Koniecznie wypróbujcie taką
kakaowo-
pomarańczową wersję tego wielkanocnego ciasta, ale myślcie również nad swoimi własnymi wariacjami, ponieważ już niedługo na blogu pojawi się konkurs, w którym będziecie mogli się wykazać swoimi autorskimi kakaowymi pomysłami. Tak więc bądźcie czujni!






Przepis (forma z kominem, o średnicy 22cm):200g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
mąki ziemniaczanej200g
masła3 (duże)
jajka200g
cukru trzcinowego2
pomarańcze2 łyżki
miodu1/4szkl
kakao DecoMorreno1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia+ amarantus/płatki owsiane/otręby/bułka
tarta do podsypania formyPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W rondelku stopić
masło. Z jednej
pomarańczy wycisnąć sok. Drugą zostawić na później.
Jajka roztrzepać i wymieszać z ostudzonym, rozpuszczonym
masłem oraz
sokiem z
pomarańczy. Dodać
mąkę,
cukier trzcinowy,
kakao,
sodę oczyszczoną i
proszek do pieczenia. Całość wymieszać, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarować
masłem i obsypać amarantusem/płatkami owsianymi/otrębami/bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-60minut, aż do "suchego patyczka". Gotową babkę wyjąć. Odwrócić formę dnem do góry i przerzucić ciasto na talerz/blachę. Ostudzić. W tym czasie drugą
pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać
miód, skarmelizować plastry
pomarańczy. Udekorować nimi babkę.