Wykonanie
Krucha, wielkanocna baba z
pomarańczową nutą...
Na wielkanocnym
stole nie może zabraknąć babki! Ta jest krucha, z
pomarańczowym posmakiem i
kakaową łatką. Do tego, jak zwykle u mnie, szybka i łatwa w wykonaniu. Można zrobić ją na
oleju - wtedy będzie dość krucha, nieco piaskowa lub na
maśle - wtedy będzie bardziej miękka. Można posypać ją
cukrem pudrem lub polać lukrem, choć według mnie najlepiej smakuje sama. Wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych dla Was! :))
Składniki:4
jajka ekologiczne,1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki
cukru (u mnie trzcinowy),3/4 szklanki
oleju rzepakowego lub 150 g letniego roztopionego
masła,2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,2-3 łyżki
kakao,2-3 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczy,skórka starta ze sparzonej
pomarańczy.
Jajka i
cukier umieszczamy w misce, ucieramy do puszystości i potrojenia objętości piany. Może to potrwać nawet 7-9 minut.Kiedy masa jest już maksymalnie puszysta, stopniowo wlewamy
olej lub roztopione
masło zmieszane z
sokiem z
pomarańczy, dalej ubijając.Następnie dodajemy oba rodzaje
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z
pomarańczy, ucieramy do połączenia składników.Część ciasta przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy z 2-3 łyżkami
kakao.Białą masę wylewamy na zmiany razem z masą
kakaową na natłuszczoną foremkę na babkę. Pieczemy w temperaturze 170 ° C przez około 45 minut.
WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCHŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))