ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Krucha, wielkanocna baba z pomarańczową nutą...
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki! Ta jest krucha, z pomarańczowym posmakiem i kakaową łatką. Do tego, jak zwykle u mnie, szybka i łatwa w wykonaniu. Można zrobić ją na oleju - wtedy będzie dość krucha, nieco piaskowa lub na maśle - wtedy będzie bardziej miękka. Można posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem, choć według mnie najlepiej smakuje sama. Wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych dla Was! :))
Składniki:
4 jajka ekologiczne,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy),
3/4 szklanki oleju rzepakowego lub 150 g letniego roztopionego masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kakao,
2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
skórka starta ze sparzonej pomarańczy.
Jajka i cukier umieszczamy w misce, ucieramy do puszystości i potrojenia objętości piany. Może to potrwać nawet 7-9 minut.
Kiedy masa jest już maksymalnie puszysta, stopniowo wlewamy olej lub roztopione masło zmieszane z sokiem z pomarańczy, dalej ubijając.
Następnie dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, ucieramy do połączenia składników.
Część ciasta przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy z 2-3 łyżkami kakao.
Białą masę wylewamy na zmiany razem z masą kakaową na natłuszczoną foremkę na babkę. Pieczemy w temperaturze 170 ° C przez około 45 minut.
WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2016/03/babka-pomaranczowa.html