SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: kieszonki z ciasta francuskiego!

nazwa

Wykonanie

Idealna propozycja na przekąskę! Ciasto francuskie zawsze się sprawdza, gdy odbieracie telefon, że za chwilę będą u Was niespodziewani goście. Raz, dwa, trzy i gotowe! Kieszonki z ciasta francuskiego to częsta przekąska, która pojawia się na moim stole. Tym razem przygotowałam wersję z pieczarkami i serem żółtym.
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (15-20 kieszonek):
2 opakowania ciasta francuskiego
600g pieczarek
80g sera żółtego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 (małe) cebule
1 łyżka masła
+ 1 żółtko, 2 łyżki mleka
Pieczarki umyć i obrać. To samo zrobiź z cebulami. Ser żółty pokroić w kostki. W naczyniu miksującym umieścić pieczarki i cebule. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 15 sekund. Włączyć. Na patelni rozgrzać masło. Posiekane pieczarki i cebulę wysypać na patelnię, doprawić solą i pieprzem, podsmażać na średnim ogniu, przez około 15-20 minut, aż pieczarki zmiękną, a puszczona przez nie woda wyparuje. W tym czasie w naczyniu miksującym umieścić ser żółty. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 15 sekund. Włączyć. Podsmażone pieczarki należy odstawić do ostygnięcia. Gdy już odpowiednio ostygną, wymieszać z posiekanym serem żółtym. Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Ciasto francuskie pokroić na jednakowe kwadraty. Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać pieczarkowo-serowy farsz, zawijać. Gotowe koperty ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce roztrzepać żółtko z mlekiem. Posmarować nim koperty. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż koperty sie zarumienią.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/06/sobota-ze-speedcookiem-kieszonki-z.html