ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTO Z AWOKADO

CZEKOLADOWE CIASTO Z AWOKADO

nazwa

Wykonanie

Słodki chlebek czekoladowy na "dzień dobry"? Dodatkowo zdrowy? Wegański? Tak, to możliwe! I coś czuję, że nikt nie odmówiłby kawałka. Mam rację? To mój debiut, jeśli chodzi o wypieki z awokado. Debiut jak najbardziej udany! Kawałek mocno czekoladowego chlebka, do tego szklanka mleka i jestem w niebie!
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (mała tortownica):
100g gorzkiej czekolady 99%
100ml wrzącej wody
200g mąki żytniej razowej
1 (miękkie) awokado
200g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50ml oleju z orzechów arachidowych
+ olej do wysmarowania tortownicy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Tortownicę wysmarować olejem. Awokado obrać. Do naczynia miksującego włożyć połamaną na kostki czekoladę, wlać wrzącą wodę. Nastawić maszynę: obroty 5, czas 30 sekund. Włączyć. Dodać awokado, mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz olej. Ponownie nastawić maszynę: obroty 4, czas 60 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy uzyskać gęstą, jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40-50 minut, aż do "suchego patyczka".Gotowy chlebek wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/10/sobota-ze-speedcookiem-czekoladowe.html