Wykonanie
Słodki chlebek
czekoladowy na "dzień dobry"? Dodatkowo zdrowy? Wegański? Tak, to możliwe! I coś czuję, że nikt nie odmówiłby kawałka. Mam rację? To mój debiut, jeśli chodzi o wypieki z
awokado. Debiut jak najbardziej udany! Kawałek mocno
czekoladowego chlebka, do tego szklanka
mleka i jestem w niebie!






/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (mała tortownica):100g
gorzkiej czekolady 99%100ml wrzącej
wody200g
mąki żytniej razowej1 (miękkie)
awokado200g
cukru trzcinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia50ml
oleju z
orzechów arachidowych+
olej do wysmarowania tortownicyPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Tortownicę wysmarować
olejem.
Awokado obrać. Do naczynia miksującego włożyć połamaną na kostki
czekoladę, wlać wrzącą
wodę. Nastawić maszynę: obroty 5, czas 30 sekund. Włączyć. Dodać
awokado,
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia oraz
olej. Ponownie nastawić maszynę: obroty 4, czas 60 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy uzyskać gęstą, jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40-50 minut, aż do "suchego patyczka".Gotowy chlebek wyjąć z piekarnika i ostudzić.