Wykonanie
A wmawiałam sobie, że koniec z babeczkami... ;-) Nic w nich złego, poza tym, że jak zjesz jedną, to
potem i drugą i trzecią i...
potem ciężko się ruszać. Dlatego staram się piec jakieś ciasto bądź babeczki co najwyżej raz w tygodniu. Raz się uda, a raz nie ;-) Ostatnio były takie babeczki -
malinowe z
bananem. Przypominały mi bardzo jakiś smak z dzieciństwa, ale za nic nie potrafię powiedzieć jaki dokładnie!Składniki:200 g
mąki ryżowej95 g
cukru trzcinowego*1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 ml
wody75 ml
oleju100 ml
syropu malinowego (takiego do rozcieńczania)1
banan (pokrojony na 12 kawałków)Wykonanie:Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, mokre w drugim. Następnie mokre dodajemy do suchych i mieszamy. Do foremek wlewamy trochę masy, kładziemy na nią kawałek
banana i zalewamy masą do 3/4 wysokości foremki (bądź nieco więcej, babeczki dużo nie urosną). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 min.

Smacznego!*Można dodać trochę mniej, gdyż ze względu na dodatek
syropu malinowego babeczki i tak będą dosyć słodkie.