Wykonanie
Pyszne, słodkie, chrupiące, maślane kuleczki, obtoczone w
maku i
sezamie!
Ciasteczka, które umilą nam dzień, świetnie smakują z
kubkiem gorącej
herbaty,
kawy,
kakao, a nawet
mleka! Uzależniają, nie sposób się od nich oderwać. Na
mące żytniej i pszennej pełnoziarnistej, więc spokojnie można zaliczyć je do tych zdrowszych słodkości. Nie pozostaje więc nic innego, jak piec i zajadać się nimi naokrągło. Kto się poczęstuje?







/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):150g
mąki żytniej razowej100g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
cukru do wypieków125g (miękkiego)
masła1 (duże)
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia+
sezam,
mak (do obtoczenia)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W naczyniu miksującym umieścić oba rodzaje mąk,
cukier,
masło,
jajko oraz
proszek do pieczenia. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 60 sekund. Z gotowej masy formować kuleczki, obtaczać w
maku lub
sezamie, układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Ostudzić na kratce.