ßßß Cookit - przepis na JABŁKOWE RÓŻYCZKI z ciasta francuskiego

JABŁKOWE RÓŻYCZKI z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Czyż one nie są piękne? Te jabłkowe różyczki, wykonane z ciasta francuskiego oczarowały mnie od razu, gdy je tylko zobaczyłam! Tak naprawdę to już dawno widziałam, krążący w internecie, przepis na nie, ale zanim sama je zrobiłam minęło trochę czasu. Wykonanie tych różyczek jest naprawdę banalnie proste, a do tego nie wymaga zbyt długiego czasu. Efekt końcowy jest oszałamiający! Różyczki prezentują się świetnie, są prawdziwą ozdobą stołu, cieszą oczy i podniebienie. Bukiet i słodkość w jednym. Każda dziewczyna będzie zachwycona! Ale uwierzcie, również płeć męska nie przejdzie obojętnie obok takiego smakołyku.
Przepis (około 20 różyczek):
2 płaty ciasta francuskiego
7-8 jabłek (najlepiej z czerwoną skórką)
sok z 1/2 cytryny
750ml wody
3/4szkl cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru pudru
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda. Jabłek nie obierać! Każdą ćwiartkę pokroić w cienkie plasterki (ok. 2mm grubości). Wodę i sok z cytryny wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować. Do gotującej się wody włożyć delikatnie plasterki jabłka i gotować przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie odcedzić na sitku i odstawić na moment do ostygnięcia. Rozłożyć płaty ciasta francuskiego. Obsypać cynamonem i cukrem pudrem. Pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok. 2 cm. Na każdym paseczku ciasta układamy kawałki jabłek, skórką do góry, tak aby lekko na siebie zachodziły i wystawały nad ciasto na około połowę. Paski zrolować i wkładać do foremek na muffiny (najlepiej aby były silikonowe, wtedy będą stabilniejsze). Tak przygotowane różyczki włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (opcja grzania: termoobieg) i piec przez 20 minut. Gotowe różyczki wyjąć, wysrudzić, obsypać jeszcze cukrem pudrem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/05/jabkowe-rozyczki-z-ciasta-francuskiego.html