Wykonanie
Czyż one nie są piękne? Te
jabłkowe różyczki, wykonane z
ciasta francuskiego oczarowały mnie od razu, gdy je tylko zobaczyłam! Tak naprawdę to już dawno widziałam, krążący w internecie, przepis na nie, ale zanim sama je zrobiłam minęło trochę czasu. Wykonanie tych różyczek jest naprawdę banalnie proste, a do tego nie wymaga zbyt długiego czasu. Efekt końcowy jest oszałamiający! Różyczki prezentują się świetnie, są prawdziwą ozdobą stołu, cieszą oczy i podniebienie. Bukiet i słodkość w jednym. Każda dziewczyna będzie zachwycona! Ale uwierzcie, również płeć męska nie przejdzie obojętnie obok takiego smakołyku.
Przepis (około 20 różyczek):2 płaty
ciasta francuskiego7-8
jabłek (najlepiej z czerwoną skórką)sok z 1/2
cytryny750ml
wody3/4szkl
cukru1 łyżka
cynamonu1 łyżka
cukru pudruJabłka umyć, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda.
Jabłek nie obierać! Każdą ćwiartkę pokroić w cienkie plasterki (ok. 2mm grubości).
Wodę i
sok z cytryny wlać do garnka, wsypać
cukier, zagotować. Do gotującej się
wody włożyć delikatnie plasterki
jabłka i gotować przez około 10 minut, aż
jabłka zmiękną. Po tym czasie odcedzić na sitku i odstawić na moment do ostygnięcia. Rozłożyć płaty
ciasta francuskiego. Obsypać
cynamonem i
cukrem pudrem. Pokroić wzdłuż krótszego
boku na paski o szerokości ok. 2 cm. Na każdym paseczku ciasta układamy kawałki
jabłek, skórką do góry, tak aby lekko na siebie zachodziły i wystawały nad ciasto na około połowę. Paski zrolować i wkładać do foremek na muffiny (najlepiej aby były silikonowe, wtedy będą stabilniejsze). Tak przygotowane różyczki włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (opcja grzania: termoobieg) i piec przez 20 minut. Gotowe różyczki wyjąć, wysrudzić, obsypać jeszcze
cukrem pudrem.