Wykonanie
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle ... Upiecz ciasto i zjedz je! Słodki poprawiacz humoru. Wiem, że sezon na
jabłka może i nie jest, ale tymbardziej właśnie, postanowiłam się z nimi jakoś tak odpowiednio, smacznie pożegnać. Ucierane ciasto z dodatkiem budyniu, mocno
cynamonowe jabłka i kruszonka. Gwarantuję, że to ciasto zawładnie Waszymi podniebieniami. I poprawi humor, jeśli coś z nim nie tak. Przynajmniej na trochę.


/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna duża blaszka):Ciasto:100g (roztopionego)
masła2 (średnie)
jajka400g
jogurtu naturalnego1szkl
mąki pszennej1/2szkl
cukru brązowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
syropu waniliowego1 opakowanie budyniu
śmietankowegoJabłka:5
jabłek1 łyżka
cynamonu2 łyżki
cukru brązowego2 łyżki
syropu waniliowegoKruszonka:1/2szkl
mąki pszennej100g
masła1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
cukru brązowegoJabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do miski. Wymieszać z
cukrem,
syropem i
cynamonem. Odstawić na bok. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 5, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładką, jednolitą masę. Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Blaszkę wysmarować
masłem, obsypać
bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać
mąkę i
cukier, dodać pokrojone w kostkę
masło, całość rozdrobnić za pomocą palców. Do blaszki przelać masę na ciasto. Na cieście rozłożyć
jabłka, a następnie kruszonkę. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 60 minut, po tym czasie zmienić opcję grzania na: grzanie górne i piec jeszcze przez około 15 minut.