Wykonanie
A to klops! Ale nie taki zwykły! Z niespodzianką! A kto nie lubi niespodzianek? Szczególnie tak smacznych? Chyba nie ma takiej osoby, mam rację? Indycze
mięso mielone, skrywające w swoim wnętrzu
jajko, dodatkowo przykryte
chrzanową kołderką. Gwarantuję, że Wasze podniebienia będą usatysfakcjonowane smakiem. Klops smakuje świetnie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Z
chrzanem, z
buraczkami. Jako danie główne lub przekąska. Doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też od święta - na jakąś specjalną okazję.
/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (jeden duży klops):
Mięso:1kg
mielonego mięsa indyczego4 łyżki
bułki tartej2 (małe)
jajka2 łyzeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu czarnego1 łyżeczka
pieprzu ziołowego2
szalotki4 łyżki
chrzanu (ze słoiczka)2 łyżeczki
ziół prowansalskich1/2 łyzeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka suszonej
cebuliszczypta suszonego
czosnkuNadzienie:5
jajek (ugotowanych na twardo)Chrzanowa kołderka:1 słoiczek
chrzanuSzalotkę drobno poszatkować.
Mięso mielone umieścić w naczyniu miksującym. Dodać
bułkę tartą,
przyprawy:
sól,
pieprz czarny i
ziołowy,
zioła prowansalskie,
parykę słodką i ostrą, suszoną
cebulę, suszony
czosnek. Dodać poszatkowaną
szalotkę,
chrzan, wbić
jajka. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 3 minuty. Włączyć. Po tym czasie składniki powinny zostać dokładnie wymieszane. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Połowę mięsnej masy wyłożyć do silikonowej keksówki. Na środku ułożyć obrane, ugotowane na twardo
jajka. Na
jajka wyłożyć resztę
mięsnej masy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na wierzch klopsa wyłożyć
chrzan. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez 50 minut. Gotowe
mięso wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieść klopsa do lodówki.
Mięso można kroić po kilku godzinach chłodzenia
mięsa.