Wykonanie
Bardzo lubię takie dania, które łączą w sobie smaki z pozoru bardzo różne. Bardzo lubię eksperymenty w kuchni, zresztą chyba dobrze o tym wiecie, jeśli regularnie do mnie zaglądacie. Lubię łączyć smaki, bawić się nimi. Nic nie
daje większej radości!
Pieczarki i słodki
melon, ten duet okazał się duetem niezwykle smacznym! Do tego
kremowa śmietanka - palce lizać! Takim sosem oblałam
ryż i soczystego
kurczaka. Poezja smaków!





Przepis (trzy porcje):100g
Ryżu Białego Britta2 (duże)
filety z kurczaka1/2
melona Galia200g
pieczarek1
cebula150g
śmietany 12%2 łyżki
masła klarowanego1 gałązka świeżego
rozmarynu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu czarnego1 łyżeczka suszonego
rozmarynuRyż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy
ryż odcedzić i przelać zimną
wodą.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę
masła, wrzucić pokrojone
pieczarki, dodać igiełki świeżego
rozmarynu, suszony
rozmaryn, 1/2 łyżeczki
soli oraz 1/2 łyżeczki
pieprzu, dusić przez około 15 minut, aż
pieczarki będą miękkie.
Melona obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do
pieczarek, dodać
śmietanę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowy sos odstawić na bok. Przygotować
mięso:
filety z kurczaka umyć, pokroić w około 4-centymetrowe kawałki.
Cebulę obrać i poszatkować. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą część
masła, wrzucić
cebulę, dusić przez kilka minut, dodać pokrojonego
kurczaka, doprawić pozostałą częścią
soli i
pieprzu, podsmażać na małym ogniu, aż
kurczak się zarumieni (około 10-15minut). Gotowego
kurczaka dodać do
pieczarkowo-
melonowego sosu. Gdy wszystko będzie już gotowe, ułożyć na talerzu i podawać.