Wykonanie
Klasyczna zapiekanka z
pieczarkami i
żółtym serem to pyszny domowy fast food, który często gości na moim
stole. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje krótką chwilę i jest bardzo proste, można ją wzbogacić o swoje ulubione składniki. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana z
ketchupem.
składniki na 4 porcje1 duża
bagietka50 dag
pieczarek2
cebule30 dag
żółtego sera2 łyżki
masła do smażenia+
masło do posmarowania
bagietkiszczypta
soliczarny pieprzprzepisObraną
cebulę drobno siekamy a
pieczarki kroimy w niewielką kostkę.Na patelnię z rozgrzanym
masłem wrzucamy posiekaną
cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone
pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż
woda powstała z
pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach
żółty ser.
Bagietkę przekrawamy w poprzek a następnie wzdłuż aż powstaną cztery połówki, po czym każdą część smarujemy
masłem.Na bagietkach układamy podsmażone
pieczarki z
cebulką a na wierzchu kładziemy starty
żółty ser.
Bagietki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż
ser się roztopi a zapiekanki będą lekko zrumienione.