Wykonanie
Zapiekanka to typowo polski fast food składający się z podłużnej
bagietki i
cebulowo-
pieczarkowego farszu posypanego
żółtym serem. Zapiekanki spotkamy w każdej budce typu fast food, gdzie nadal chętnie je kupujemy i cieszą się dość dużym powodzeniem. Przepyszne zapiekanki możemy również przygotować samodzielnie w domu. Są równie smaczne jak te z barów i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy.ok. 500 g
pieczarekduża
cebulaok. 2-3 łyżki
masłasól,
pieprzczosnek w proszku,
oregano (opcjonalnie)
ok. 150 g
żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)ok. 4 nieduże
bagietkiCebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na
maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach
pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut). Doprawiamy
solą i
pieprzem. Możemy również dodać
czosnek w proszku i szczyptę
oregano. Lekko studzimy.Każdą
bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy
startym serem.Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 3-5 minut (lub więcej) do momentu całkowitego rozpuszczenia
sera.Gotowe zapiekanki podajemy z
ketchupem lub innym ulubionym sosem.