ßßß Cookit - przepis na Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film

Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film

nazwa

Wykonanie

Smaczna i prosta przekąska na śniadanie, kolację lub domową imprezę czyli parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim. Danie doskonale smakuje podane na ciepło z ulubionym sosem lub keczupem.
składniki na 12 sztuk
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
6 cienkich parówek
20 dag pieczarek
2 małe cebule
150 g sera żółtego
1 białko
3 łyżki masła
czarny pieprz
sól
przepis
Obraną cebulę drobno siekamy, oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę. Parówki przekrawamy na pół, żółty ser kroimy w grubsze plastry a następnie w słupki.
Na patelni z rozgrzanym masłem rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszając, następnie do cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia.
Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i na każdej części ciasta układamy połowę parówki, kilka słupków sera żółtego oraz porcję farszu z pieczarek i cebuli. Ciasto składamy na pół tworząc pasztecik i dokładnie zlepiamy jego brzegi widelcem.
Paszteciki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. W kubku rozkłócamy białko i smarujemy nim wierzch pasztecików po czym pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 15-20 minut.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2015/06/parowki-z-pieczarkami-i-serem-zotym-w.html