Wykonanie
I znowu wspólne gotowanie! Znowu eksperymenty w kuchni! Z kim? Z Karoliną oczywiście! Kolejny punkt z naszej listy "do zrobienia i do zjedzenia" wykreślony!
Ryż,
brokuł,
kurczak i jeszcze jeden składnik. A mianowicie ...
Masło orzechowe! Dlugo nie znałam smaku tego smarowidła, ale gdy w końcu się w nim rozsmakowałam to od tamtej
pory dość sporo go w mojej kuchni. Na samym początku była standardowa wersja słodka, czas na nieco mniej popularną - wytrawną!
Masło orzechowe na wytrawnie Was dziwi? Niepotrzebnie. Smakuje obłędnie! I jeśli mam być szczera to chyba taka wersja
masła orzechowego u mnie wygrywa. Szczerze polecam to połączenie!




Przepis (4-5 porcji):400g
piersi z kurczaka50ml
wody3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu4 łyżki
masła orzechowego crunchy+1kg
brokuła200g
ryżu białego Britta
Pierś z kurczaka opłukać pod zimną
wodą, wytrybować (usunąć niepotrzebny tłuszcz), pokroić w kostkę.
Masło orzechowe podgrzać, aż do rozpuszczenia, wymieszać z
wodą,
solą i
pieprzem, dodać do pokrojonego
kurczaka. Wszystko razem wymieszać, wyłożyć na patelnię. Dodać sprasowany
czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez około 20 minut. W tym czasie ugotować
brokuła: opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zaleć
wodą, dodać szczyptę
soli, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Ugotować również
ryż według instrukcji na opakowaniu. Gdy wszystko będzie już gotowe: wyłóżyć na talerz. Podawać ciepłe.