Bataty faszerowane kurczakiem z brokułami (6 składników)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam bataty, ale przywykłam do jedzenia ich tylko w kilku wersjach. I choć takie faszerowane cuda widziałam już nie raz, jakoś zwykle wydawały mi się zbyt pracochłonne i przerażały mojego wewnętrznego lenia. Nic bardziej mylnego! Robią się same, smakują świetnie nawet na zimno i są genialnym dodatkiem do lunchboxa.
Porcje: 4
Składniki
► średnie bataty [2 sztuki]
mleczko kokosowe z puszki [1/2 szklanki]
pierś z kurczaka [500 g]
brokuły [500 g]
sos sojowy [2 łyżki]
Dodatkowo
woda [1/2 szklanki]
czosnek granulowany [1 łyżeczka]
sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie
Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i piec przez ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (czas pieczenia zależy od rozmiaru batata, upieczony powinien być miękki na tyle, aby bez problemu wbić w niego widelec)
W czasie, gdy bataty się pieką, przygotować nadzienie. Oczyszczone mięso i brokuły pokroić w małą kostkę.
Smażyć mięso na łyżce oleju do momentu, aż straci surowość, dodać surowe brokuły, doprawić i smażyć całość na małym ogniu, ok 10 minut, aż brokuły będą al dente (łatwe do przebicia widelcem, ale nie rozpadające się).
Do farszu dodać mleczko kokosowe, wymieszać i dusić przez 5 minut.
Upieczone bataty wyłożyć na daskę, przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie rozgnieść miąższ widelcem, aby zrobić więcej miejsca na nadzienie.
Nałożyć łyżką masę brokułowo-kurczakową. Wersja dla odważnych: posypać tartym serem i zapiec przez 5 minut :D
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2017/12/bataty-faszerowane-kurczakiem-z-brokulami.html