Wykonanie
Są dni, które od pierwszego promienia słońca jawią się jako te dobre. Wstajesz skoro świt, wychodzisz na taras z
kubkiem ciepłej
kawy z mlekiem, wypijasz ją powoli, łyk za łykiem, w międzyczasie zaciągając się świeżym, rześkim powietrzem. Siadasz na schodkach i patrzysz przed siebie. A kiedy nagle okazuje się, że to był ostatni łyk
kawy, a kubek, który jeszcze przed chwilą był pełny, teraz jest pusty, wstajesz i kierujesz się prosto do kuchni. Włączasz
radio, ustawiasz maksymalną głośność i zaczynasz swoją ulubioną część dnia: śniadanie. Ma być zdrowo, słodko, chrupiąco, lekko,
owocowo i kremowo. Na to masz dzisiaj ochotę.
Przepis (jedna porcja):2 (słodkie)
brzoskwinie2 listki świeżej
bazylii250g
jogurtu naturalnego2 łyżki
płatków owsianych Halina1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
miodu malinowegoBrzoskwinie dokładnie umyć, obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w mniejsze kawałki.
Bazylię opłukać, osuszyć i razem z kawałkami
brzoskwini dokładnie zblendować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy mus przelać do wysokiej szklanki. Na mus wylać
jogurt naturalny. Wstawić do lodówki. Przygotować crunchy: na rozgrzaną patelnię wylać łyżeczkę
miodu malinowego, wsypać
płatki owsiane,
cynamon i prażyć przez kilka minut, aż do zarumienienia, cały czas mieszając. Gdy crunchy będzie gotowe, z lodówki wyjąć mus z
jogurtem i na wierzch wsypać uprażone
płatki. Podawać.