Wykonanie
Serniczkowe szaleństwo trwa w najlepsze! Ja już od dawna jestem zakochana w jednoporcjowych serniczkach na 'dzień dobry', w ten weekend poczęstowałam takim śniadaniem babcię, a dzisiaj częstuję kolejną, bliską mi osobę. I znowu sukces! Sukces podwójny, bo chociaż serniczków już kilka w swoim życiu robiłam, to dzisiaj znowu postawiłam na coś nowego, również dla mnie. Tak więc kolejny serniczkowy eksperyment. Tym razem jest to
serni(cze)k nietypowy,
serni(cze)k ... Bez
sera. Za to z
jogurtem!
Bananowy, na chrupiącym
czekoladowo-owsianym spodzie. Jeśli jesteście takimi serniczkowymi łasuchami, jak ja, koniecznie zróbcie! Gwarantuję, że się nie zawiedziecie. Gwarantuję, że słodko i smacznie zaczniecie dzień!




Przepis (jedna porcja):
Czekoladowo-owsiany spód:30g
płatków owsianych Halina2 kostki
gorzkiej czekolady1
białko jajka50ml
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa "serowa":150g
jogurtu naturalnego1
banan1
żółtko jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanejPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Mleko podgrzać w rondelku, rozpuścić w nim
gorzką czekoladę. Wymieszać z
płatkami owsianymi,
białkiem jajka i
proszkiem do pieczenia. Przełożyć do naczynka/kokilki. Wstawić do piekarnika na 10 minut. W tym czasie przygotować masę "
serową"":
banana obrać, zblendować na gładką masę. Wymieszać z
żółtkiem jajka,
jogurtem naturalnym i
mąką ziemniaczaną. Z piekarnika wyjąć naczynko i na
czekoladowo-owsiany spód wyłożyć masę. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Wyjąć, lekko ostudzić (przy otwartym piekarniku) i podawać.