ßßß Cookit - przepis na GRUSZKA POD CYNAMONOWĄ BEZĄ z wanilią i orzechami

GRUSZKA POD CYNAMONOWĄ BEZĄ z wanilią i orzechami

nazwa

Wykonanie

Jaka ona jest? Dla mnie idealna. Twarda i soczysta. Słodka. Dla mnie jest kwintesencją jesieni, która swoją drogą jest moją ulubioną porą roku. Obie są ulubione. Jesień tak właśnie pachnie. Tak właśnie smakuje. Ma takie właśnie kolory. Jest żółta, zielona, brązowa. Najlepszym dodatkiem do niej jest wanilia i cynamon. I tak bardzo lubi ciepło piekarnika. Tak bardzo pasuje do niej kubek gorącego mleka. Gruszka. Jesień. Lubicie?
Przepis (jedna porcja):
1 (duża) gruszka
2 białka z jajek
garść orzechów włoskich
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzanie: góra i dół). Gruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z ziarenkami wanilii. Orzechy drobno posiekać. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć plasterki gruszki, posypać orzechami. Białka ubić, za pomocą miksera, na sztywną pianę, dodając w międzyczasie trzcinowy cukier puder, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Tak ubitą (sztywną!) pianę z białek ułożyć na gruszce z orzechami. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut, aż beza delikatnie się zarumieni.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/09/gruszka-pod-cynamonowa-beza.html