ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 8 porcji)
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 200g)
- 5 jaj (ok.300g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok.50g),
- ¾ szklanki cukru (ok.150g),
- ½ szklanki oleju rzepakowego (ok.100ml),
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg jabłek,
- cynamon,
- ziarenka laski wanilii.
Kruszonka:
- ¼ kostki masła (ok.50g)
- pół szklanki orzechów włoskich (ok.65g),
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok.50g),
- ¼ szklanki cukru (ok.50g).
Sposób przygotowania
1. Ubijamy jajka z cukrem.
2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy.
3. Obieramy jabłka i kroimy na drobne kawałki.
4. Na cieście układamy kawałki jabłek i oprószamy cynamonem.
5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z uprażonymi orzechami, mąką i cukrem.
6. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.
Szarlotka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 512 , 8 kcal
Białko: 10,9 g
Tłuszcze: 26 , 9 g
Węglowodany: 63 , 3 g
Błonnik pokarmowy : 6 , 3 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/04/szarlotka.html