Wykonanie
Składniki(na 8 porcji)Ciasto:- 1 ½ szklanki
mąki pełnoziarnistej (ok. 200g)- 5 jaj (ok.300g),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (ok.50g),- ¾ szklanki
cukru (ok.150g),- ½ szklanki
oleju rzepakowego (ok.100ml),- 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1 kg
jabłek,-
cynamon,- ziarenka
laski wanilii.Kruszonka:- ¼ kostki
masła (ok.50g)- pół szklanki
orzechów włoskich (ok.65g),- 2 łyżki
mąki pełnoziarnistej (ok.50g),- ¼ szklanki
cukru (ok.50g).Sposób przygotowania1. Ubijamy
jajka z
cukrem.2. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia, ziarenka
laski wanilii,
olej i delikatnie mieszamy.3. Obieramy
jabłka i kroimy na drobne kawałki.4. Na cieście układamy kawałki
jabłek i oprószamy
cynamonem.5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy
masło z uprażonymi
orzechami,
mąką i
cukrem.6. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.
Szarlotka jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 220 gEnergia: 512 , 8 kcal
Białko: 10,9 gTłuszcze: 26 , 9 gWęglowodany: 63 , 3 gBłonnik pokarmowy : 6 , 3 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza