Wykonanie
Specjalnie dla Was na zbliżające się święta postanowiłam wypróbować przepis z
Cukierni Lidla. Ciasto robi się szybko, nie potrzeba wielu składników, a dodatek
cynamonu sprawia, że w kuchni unosi się cudowny zapach.
Ciasteczka te nadają się zarówno na niedzielną słodką przekąskę, jak i na święta Bożego Narodzenia, gdy w naszym domu unosi się zapach
cynamonu, pierniczków. Do dekoracji można użyć
migdałów,
rodzynek oraz
orzechów włoskich. Takie
ciasteczka można przechowywać w puszcze nawet przez 2-3 tygodni i codziennie cieszyć się ich smakiem.Porcja na 20
ciasteczekSkładniki:2 szklanki
mąki pszennej,100 g miękkiego
masła,2 łyżki mielonych
orzechów włoskich,2 łyżeczki
cynamonu,1 duże
jajo,
cukier wanilinowy lub
laska wanilii,1/4 szklanki
cukru pudru,
orzechy włoskie,
migdały i
rodzynki do dekoracji,1
białkoPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę
masło,
cukier puder, nasionka z
laski wanilii, zmielone
orzechy,
jajko i
cynamon. Zagnieść delikatnie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm. Używając foremek wycinać
ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wybić
białko i rozbełtać je widelcem. Za pomocą pędzelka
ciasteczka smarować
białkiem i dekorować
bakaliami według uznania. Piec w temp. 175 stopni 12-15 min na złoty kolor.
