ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI ZE ŚLIWKOWYM BUDYNIEM pełnoziarniste

BUŁECZKI ZE ŚLIWKOWYM BUDYNIEM pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Chociaż za oknem już wiosennie, to w kalendarzu jeszcze zima, więc piekę bułeczki w takich jeszcze nieco zimowych smakach właśnie. Inspirowane nową, limitowaną edycją „Nestea Zimowa Śliwka". Dlaczego bułeczki akurat? Bo w końcu to blog śniadaniowy, a takie bułeczki wspaniale sprawdzą się na ten pierwszy, najważniejszy posiłek. Popijane zimnym mlekiem stanowią naprawdę idealne rozpoczęcie dnia. Te bułeczki mają same zalety. Przede wszystkim są zdrowe: pełnoziarnisto-razowe. Puszyste. Miodowe. Cynamonowe. Wypełnione herbaciano-śliwkowym budyniem. Obsypane chrupiącymi płatkami migdałów. One są pyszne!
Przepis (pięć drożdżówek):
Ciasto na bułeczki:
1szkl (150g) mąki pszennej razowej
2szkl (300g) mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20g masła
1szkl (250ml) mleka
1/4szkl (60ml) miodu
1 łyżeczka cynamonu
Śliwkowy budyń:
200ml Nestea Zimowa Śliwka
150ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
+ płatki migdałów
Przygotować śliwkowy budyń: do rondelka wlać Nestea Zimowa Śliwka oraz połowę mleka. Zagotować. Pozostałą część mleka rozmieszać, w kubeczku, z mąką ziemniaczaną. Dolać do gotującej się w rondelku herbaty z mlekiem. Energicznie mieszając gotować jeszcze przez kilka minut, na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Gotoyw budyń odstawić do ostygnięcia.Przygotować ciasto na bułeczki: w misce wymieszać mąki: pszenną pełnoziarnistą i pszenną razową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Dodać rozpuszczone masło, mleko i miód. Wyrobić ciasto: masa powinna być gładka, może się lekko kleić. Gotowe ciasto przełożyć na blat i wyrabiać jeszcze przez chwilę, podsypując mąką. Z ciasta rwać kawałki, z każdego formować kulkę, następnie każdą delikatnie spłaszczyć, po środku zrobić wgłębienie, które należy wypełnić śliwkowym budyniem. Wszystkie bułeczki obsypać płatkami migdałów. Bułeczki ułożyć na blaszce, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe bułeczki wyjąć i ostudzić.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/penoziarniste-bueczki-ze-sliwkowym.html