ßßß Cookit - przepis na CHLEBEK CUKINIOWO-BANANOWY wegański

CHLEBEK CUKINIOWO-BANANOWY wegański

nazwa

Wykonanie

Cukinia się do mnie uśmiechała. Banan mruczał coś pod swoim żółtym noskiem, że chyba nadszedł najwyższy czas, aby go zjeść, że jest już bardzo dojrzały i odpowiednio słodki. Pomyślałam sobie, że te dwa kolory: zielony i żółty ładnie ze sobą wyglądają, więc skoro tak to powinny też ładnie ze sobą smakować. Miałam rację! Cukiniowo-bananowa wariacja na temat jednoporcjowego, śniadaniowego chlebka. Znowu jakoś tak wyszło, że przepis jest wegański. Ostatnio coraz bardziej zagłębiam się w wegańską dietę i bardzo mi się ona podoba. Bardzo mi się podoba i bardzo smakuje! Nie, nie, nie zamierzam na nią przejść. Ale lubię poszerzać kulinarne horyzonty, a ona zdecydowanie na to pozwala. Nowe kombinacje, smaki i połączenia.
Przepis (jedna porcja):
1/2 cukinii (150g)
1/2 banana
1 łyżka wody
1 łyżeczka cynamonu
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Banana rozgnieść widelcem na gładki mus. Dodać do startej cukinii, wymieszać. W misce wymieszać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać mus cukiniowo-bananowy, wodę i całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do kokilki. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20-30 minut, aż do "suchego patyczka". Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/chlebek-cukiniowo-bananowy.html