Wykonanie
Cukinia się do mnie uśmiechała.
Banan mruczał coś pod swoim
żółtym noskiem, że chyba nadszedł najwyższy czas, aby go zjeść, że jest już bardzo dojrzały i odpowiednio słodki. Pomyślałam sobie, że te dwa kolory: zielony i żółty ładnie ze sobą wyglądają, więc skoro tak to powinny też ładnie ze sobą smakować. Miałam rację!
Cukiniowo-bananowa wariacja na temat jednoporcjowego,
śniadaniowego chlebka. Znowu jakoś tak wyszło, że przepis jest wegański. Ostatnio coraz bardziej zagłębiam się w wegańską dietę i bardzo mi się ona podoba. Bardzo mi się podoba i bardzo smakuje! Nie, nie, nie zamierzam na nią przejść. Ale lubię poszerzać kulinarne horyzonty, a ona zdecydowanie na to pozwala. Nowe kombinacje, smaki i połączenia.



Przepis (jedna porcja):1/2
cukinii (150g)1/2
banana1 łyżka
wody1 łyżeczka
cynamonu50g
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Banana rozgnieść widelcem na gładki mus. Dodać do startej
cukinii, wymieszać. W misce wymieszać
mąkę,
cynamon i
proszek do pieczenia. Dodać mus
cukiniowo-
bananowy,
wodę i całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do kokilki. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20-30 minut, aż do "suchego patyczka". Podawać.