Wykonanie
Uwielbiam placuszki
bananowe i
cukinię. W końcu wpadłam na to, że przecież
mogę połączyć te smaki. Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Placek ma zupełnie inny smak niż ten "klasyczny" z samych
bananów, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że jest lepszy.Swoje śniadanko podałam z
jogurtem naturalnym,
jogurtem z wymieszanym z
malinami i jeszcze większą ilością
malin ze słoiczka;)Składniki:
jajko1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej
banan1/2 niedużej
cukiniiproszek do pieczeniaBiałko ubijamy w pojemniczku na sztywną pianę.Do drugiej miski ścieramy na tarce, na grubych oczkach
cukinię i dokładnie miksujemy ją z resztą składników. Dodajemy do masy ubite
białko, mieszamy je delikatnie łyżką.Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę
oleju i smażymy pod przykryciem po kilka minut z obu stron.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować placek
cukiniowo-
bananowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
banan jest doskonałym źródłem żelaza i fosforu oraz witaminy A, a dzięki zawartości potasu poprawia działanie układu krążenia,
cukinia jest kopalnią witamin- A, C, K, PP i B1 oraz potasu, żelaza i magnezu, w dodatku
cukinia jest niskokaloryczna, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o linię.