ßßß Cookit - przepis na Placek cukiniowo- bananowy

Placek cukiniowo- bananowy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam placuszki bananowe i cukinię. W końcu wpadłam na to, że przecież mogę połączyć te smaki. Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Placek ma zupełnie inny smak niż ten "klasyczny" z samych bananów, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że jest lepszy.
Swoje śniadanko podałam z jogurtem naturalnym, jogurtem z wymieszanym z malinami i jeszcze większą ilością malin ze słoiczka;)
Składniki:
jajko
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
banan
1/2 niedużej cukinii
proszek do pieczenia
Białko ubijamy w pojemniczku na sztywną pianę.
Do drugiej miski ścieramy na tarce, na grubych oczkach cukinię i dokładnie miksujemy ją z resztą składników. Dodajemy do masy ubite białko, mieszamy je delikatnie łyżką.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy pod przykryciem po kilka minut z obu stron.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować placek cukiniowo- bananowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
banan jest doskonałym źródłem żelaza i fosforu oraz witaminy A, a dzięki zawartości potasu poprawia działanie układu krążenia,
cukinia jest kopalnią witamin- A, C, K, PP i B1 oraz potasu, żelaza i magnezu, w dodatku cukinia jest niskokaloryczna, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o linię.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/12/placek-cukiniowo-bananowy.html