Wykonanie
Dziś mam dla Was jedno z moich ulubionych śniadań, zupełny hit w mojej kuchni przygotowywany już dziesiątki
razy czyli najlepszy i najłatwiejszy przepis na placuszki
białkowe. Są mega proste do przygotowania, robi się je szybko, smaży krótko, a wysoka zawartość
białka sprawia, że są idealnym śniadaniem, które zaspokaja głód na kilka godzin. Podaję je zawsze z sezonowymi
owocami, czasem z
orzechami,
masłem orzechowym, powidłami czy
miodem. Koniecznie wpadnijcie do Kamili i sprawdźcie jak poszło przygotowanie tego dania kulinarnemu laikowi :)kalorie i makroskładniki dla 1 porcji/ 13 sztukskładniki na 1 porcję/13 sztuk►
jajko [1 sztuka]► dojrzały
banan [1 sztuka]► odżywka
białkowa [30 g / 1 miarka]1.
Banana rozgnieść widelcem bądź blenderem ręcznym na gładką masę z jak najmniejszą ilością grudek. Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się
banany miękkie i słodkie, z ciemnymi plamkami na skórce. Z uwagi na brak
cukru w przepisie dojrzałe
banany dadzą nam najwięcej
słodyczy i najlepszą konsystencję, tym samym gwarantując mięciutkie i słodkie placki. To też świetny przepis, żeby wykorzystać mocno dojrzałe
banany, które lada chwila mogą przejrzeć i nie nadawać się do jedzenia.2. Do papki bananowej wbić
jajko i dodać odżywkę
białkową. Wszystko bardzo dobrze wymieszać - im mniej grudek tym lepiej. Smak odżywki jest dowolny, lepiej wybrać te słodzone, ale sprawdzą się tu zarówno
czekoladowe i karmelowe jak i
owocowe. Na tym etapie można też dodać
przyprawy i dodatki:
cynamon, gorzkie
kakao, karob,
suszone owoce, kawałki
czekolady,
wiórki kokosowe, kruszone
orzechy,
przyprawę do piernika itp.3. Smażyć na małej ilości
oleju (np.
kokosowego) albo na nieprzywierającej patelni teflonowej bez tłuszczu. Placuszki smażą się ekspresowo, można je przewrócić na drugą stronę zaraz po ujrzeniu bąbelków na powierzchni, im wcześniej zdjęte z patelni tym bardziej miękkie i puszyste. Masa nadaje się także do wykonania jednego dużego omleta.