ßßß Cookit - przepis na JOGURTOWE BUŁECZKI PSZENNE

JOGURTOWE BUŁECZKI PSZENNE

nazwa

Wykonanie

Ogród rozpieszcza mnie coraz większą ilością wiosenno-letnich skarbów. Wychodzę na taras, a z tarasu do ogródka. Jeszcze wcześnie. Zbieram pierwsze truskawki, mokre od rosy, intensywnie czerwone, soczyste, słodkie. Zrywam pachnącą miętę, której zapach zostaje na moich dłoniach. Wracam do domu, do kuchni. Zagniatam ciasto na bułki. Wstawiam do piekarnika. Czekam. Ale wcale nie czekam bezczynnie, o nie. Truskawki i miętę myję, trochę podjadam, a trochę wrzucam do miksera. Jeszcze jogurt, jeszcze twaróg, jeszcze odrobina słodyczy. Raz, dwa, twarożek. Trzy, cztery, bułki też już są gotowe. Wyciągam. Studzę. Nie wytrzymuję, zjadam jeszcze ciepłe. Tym śniadaniem żegnam się z majem. Witam się z czerwcem.
Maj był taki piękny, a tak smutno się skończył. Żegnając kolejną kartkę z kalendarza, pożegnałam czteronożną miłość moją. Znowu się pusto zrobiło. Znowu trzeba odstawić kolejną miskę na półkę. Jeszcze trzy miesiące temu napełniałam jedzeniem cztery. Dzisiaj zostały dwie. Fatum? Dobrze, że są truskawki na pocieszenie. Chociaż nie do końca pomagają. Mruczeć nie potrafią. Ogonem nie machają. Na kolana nie wyskakują.
Przepis (8 bułeczek):
200g mąki pszennej 500
200g mąki pszennej krupczatki
400g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąki wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać jogurt naturalny, zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki). Z ciasta formować kulki, każdą delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce (wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika, piec przez 45 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Podawać.
TWAROŻEK TRUSKAWKA-MIĘTA
Przepis (jedna miseczka):
300g twarogu półtłustego
100g jogurtu naturalnego
100g truskawek
2 łyżki cukru pudru
2-3 listki świeżej mięty
Ttruskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć. Zmiksować razem z cukrem pudrem, listkami mięty, jogurtem naturalnym i twarogiem. Przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/jogurtowe-bueczki-pszenne-i-truskawkowy.html