Wykonanie
Ogród rozpieszcza mnie coraz większą ilością wiosenno-letnich skarbów. Wychodzę na taras, a z tarasu do ogródka. Jeszcze wcześnie. Zbieram pierwsze
truskawki, mokre od rosy, intensywnie czerwone, soczyste, słodkie. Zrywam pachnącą
miętę, której zapach zostaje na moich dłoniach. Wracam do domu, do kuchni. Zagniatam ciasto na
bułki. Wstawiam do piekarnika. Czekam. Ale wcale nie czekam bezczynnie, o nie.
Truskawki i
miętę myję, trochę podjadam, a trochę wrzucam do miksera. Jeszcze
jogurt, jeszcze
twaróg, jeszcze odrobina
słodyczy. Raz, dwa,
twarożek. Trzy, cztery,
bułki też już są gotowe. Wyciągam. Studzę. Nie wytrzymuję, zjadam jeszcze ciepłe. Tym śniadaniem żegnam się z majem. Witam się z czerwcem.Maj był taki piękny, a tak smutno się skończył. Żegnając kolejną kartkę z kalendarza, pożegnałam czteronożną miłość moją. Znowu się pusto zrobiło. Znowu trzeba odstawić kolejną miskę na półkę. Jeszcze trzy miesiące temu napełniałam jedzeniem cztery. Dzisiaj zostały dwie. Fatum? Dobrze, że są
truskawki na pocieszenie. Chociaż nie do końca pomagają. Mruczeć nie potrafią. Ogonem nie machają. Na kolana nie wyskakują.







Przepis (8 bułeczek):200g
mąki pszennej 500200g
mąki pszennej krupczatki400g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPiekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Mąki wymieszać w misce z
proszkiem do pieczenia,
solą i
cukrem. Dodać
jogurt naturalny, zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie dodać więcej
mąki). Z ciasta formować kulki, każdą delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce (wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika, piec przez 45 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Podawać.
TWAROŻEK TRUSKAWKA-
MIĘTAPrzepis (jedna miseczka):300g
twarogu półtłustego100g
jogurtu naturalnego100g
truskawek2 łyżki
cukru pudru2-3 listki świeżej
miętyTtruskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć. Zmiksować razem z
cukrem pudrem, listkami
mięty,
jogurtem naturalnym i
twarogiem. Przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce.