Wykonanie
Najlepszy sernik to sernik mojej babci. Delikatny w smaku, z lekką nutką
wanilii i obowiązkowo z pyszną kruszonką na wierzchu. Tak nagle, w jednej chwili, zupełnie niespodziewanie nabrałam na niego wielkiej ochoty. I tak oto jest. Na wzór babcinego - jednoprocjowy serniczek.
Waniliowy. Z
kakaową kruszonką. Najlepszy. Nowy ulubiony. Rozpieszczam swoje podniebienie w samym środku tygodnia. Kto się przyłączy?





Przepis (jedna porcja):200g
sera białego1 (małe)
jajkoziarenka z 1/2
laski wanilii1 łyżka
cukru pudru20g
masłaszczypta
soli2 łyżki
mąki pełnoziarnistej1 łyżka (gorzkiego)
kakao2 kostki
gorzkiej czekoladyPiekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół).
Mąkę wymieszać z
kakao, drobno posiekaną
czekoladą oraz
solą. Dodać
masło i utrzeć (palcami).
Jajko wbić do drugiej miseczki i roztrzepać. Dodać
ser biały,
cukier puder, ziarenka
wanilii i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę
serową przełożyć do kokilki. Wierzch posypać
kakaową kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut.