ßßß
Przed Świętami Wielkanocnymi zbierałam nie tylko łupiny cebuli do farbowania jaj, kolekcjonowałam też wydmuszki. Można w nich podać jajka faszerowane, sałatkę czy ozdobić stół skorupkowymi łódeczkami wypełnionymi rzeżuchą. Można wreszcie przygotować hand made jajka niespodzianki.Pomysł znalazłam na stronie Craft Marmalade . Autorka upiekła takie jajka z myślą o swojej mamie, która nie jada jajek w czystej postaci, bo są dla niej zbyt ciężkostrawne.
Czekoladowe Brownie pieczone w kurzych wydmuszkach(przepis z La receta de la felicidad)200 g gorzkiej czekolady (50%)125 g masła3 duże jajka170 g cukru pudru (pierwotnie było 200 g)125 g mąki30 g kakaoszczypta soli12-15 wydmuszekWydmuszki, gdy sa już puste wypłukać w środku i wysuszyć.Trwa to kilka godzin.Poszerzyć jeden otwór w każdej wydmuszce tak, aby zmieścić końcówkę worka cukierniczego Suche wydmuszki posmarować w środku olejem. W tym celu wlać do skorupki łyżeczkę oleju i przechylając rozprowadzić olej wewnątrz. po ściankach. Nadmiar oleju wylać.Masło rozpuścić z czekoladą w kuchence mikrofalowej. Ostudzić.W misce roztrzepać trzepaczką, jajka z cukrem na puszysta masę. Dodać przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę czekoladową.Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i kakao.Dodać do masy jajeczno-czekoladoweji dobrze wymieszać łyżką gładkie ciasto.Przełożyć do rękawa cukierniczego i nalewać do skorupek, napełniając je w 3/4 objetości. Nadziane skorupki postawić we wgłębieniach foremki muffinkowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
To przepis na fantastyczne brownie podane w niebanalny sposób.Jajka przygotować w dniu podania. Ciasto najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe.Skorupki dają się swobodnie zdjąć, uwalniając zawarte w środku pyszne ciasteczka czekoladowe.Nadmiar ciasta, który wypłynie można zdjąć nożem i zmyć wilgotną gąbką, najlepiej, gdy jajka saąjeszcze ciepłe.
Wszystkim odwiedzającym Zapach chleba życzęWesołych Świąt Wielkanocnych!