Wykonanie
Przed Świętami Wielkanocnymi zbierałam nie tylko łupiny
cebuli do farbowania jaj, kolekcjonowałam też wydmuszki. Można w nich podać
jajka faszerowane,
sałatkę czy ozdobić stół skorupkowymi łódeczkami wypełnionymi
rzeżuchą. Można wreszcie przygotować hand made
jajka niespodzianki.Pomysł znalazłam na stronie Craft
Marmalade . Autorka upiekła takie
jajka z myślą o swojej mamie, która nie
jada jajek w czystej postaci, bo są dla niej zbyt ciężkostrawne.
Czekoladowe Brownie pieczone w kurzych wydmuszkach(przepis z La receta de la felicidad)200 g
gorzkiej czekolady (50%)125 g
masła3 duże
jajka170 g
cukru pudru (pierwotnie było 200 g)125 g
mąki30 g
kakaoszczypta
soli12-15 wydmuszekWydmuszki, gdy sa już puste wypłukać w środku i wysuszyć.Trwa to kilka godzin.Poszerzyć jeden otwór w każdej wydmuszce tak, aby zmieścić końcówkę worka cukierniczego Suche wydmuszki posmarować w środku
olejem. W tym celu wlać do skorupki łyżeczkę
oleju i przechylając rozprowadzić
olej wewnątrz. po ściankach. Nadmiar
oleju wylać.
Masło rozpuścić z
czekoladą w kuchence mikrofalowej. Ostudzić.W misce roztrzepać trzepaczką,
jajka z
cukrem na puszysta masę. Dodać przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę
czekoladową.
Mąkę przesiać z
solą,
proszkiem do pieczenia i
kakao.Dodać do masy jajeczno-czekoladoweji dobrze wymieszać łyżką gładkie ciasto.Przełożyć do rękawa cukierniczego i nalewać do skorupek, napełniając je w 3/4 objetości. Nadziane skorupki postawić we wgłębieniach foremki muffinkowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
To przepis na fantastyczne brownie podane w niebanalny sposób.
Jajka przygotować w dniu podania. Ciasto najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe.Skorupki dają się swobodnie zdjąć, uwalniając zawarte w środku pyszne
ciasteczka czekoladowe.Nadmiar ciasta, który wypłynie można zdjąć nożem i zmyć wilgotną gąbką, najlepiej, gdy
jajka saąjeszcze ciepłe.
Wszystkim odwiedzającym Zapach
chleba życzęWesołych Świąt Wielkanocnych!