Wykonanie
Uwielbiam serniki! Gdy byłam małą dziewczynką myślałam, że istnieje tylko jeden rodzaj tego ciasta: sernik mojej babci. Później jednak okazało się, że ciocia
Basia też potrafi wyczarować pyszną słodkość z
sera białego, a w
cukierni naprzeciwko naszego bloku sprzedają sernik na
czekoladowym spodzie, w którym totalnie się zakochałam. Z czasem odkrywałam więc coraz to kolejne wersje i wariacje na temat pysznego
serowego ciasta. Myślałam nawet, że znam już wszystkie, a tu nagle ... Kolejna niespodzianka! A chyba nie muszę Wam pisać, jak bardzo lubię takie kulinarne odkrycia? Sernik, który Wam dzisiaj prezentuje jest niby sernikiem klasycznym, ale jednak nie do końca! Do jego wykonania używa się bowiem
drożdży. Tak, tak,
drożdży! Sernik jest dzięki temu niezwykle pulchny, niezwykle puszysty, jak chmurka! Spróbujcie, polecam!



Przepis (jedna porcja):1 (średnie)
jajko200g
sera białego5g świeżych
drożdży10g
masła30ml
mleka1 łyżka
mioduziarenka z 1/2
laski wanilii+
owoc kaki (na mus)Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Ser biały zmielić/zblendować na gładką masę.
Masło utrzeć z
żółtkiem.
Białko ubić na sztywną pianę.
Drożdże rozetrzeć z ciepłym (ale nie gorącym!)
mlekiem. Do
mleka dodać
masło z
żółtkiem,
miód,
zmielony ser biały, ziarenka z połówki
laski wanilii i pianę z
białek. Wszystko delikatnie ze sobą wymieszać, aż do połączenia składników. Masę
serową przelać do kokilki. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. W tym czasie można przygotować
owocowy mus:
owoc kaki obrać, zblendować na gładki mus. Gotowy sernik ostudzić, polać musem. Podawać.