ßßß Cookit - przepis na Racuszki miodowe

Racuszki miodowe

nazwa

Wykonanie

Te racuszki robiłam parę dni temu i na pewno znów zrobię..Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety..Przepis podam tak jak był w gazecie, ale ja dodałam ciut więcej mąki..Ciasto było strasznie rzadkie...myślę, że chyba było za dużo drożdży do takiej ilości mąki..
1,5 szkl.mąki [dałam troszkę więcej]
1 szkl.mleka
1 łyżka miodu
2 dkg drożdży
1 łyżka masła
2 jajka
Ciepłe mleko rozmieszać z miodem, dodać pokruszone drożdże i łyżeczkę mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę i roztopione masło oraz jajka.Dokładnie zmiksować łyżką lub zmiksować, aby nie było grudek.Odstawić do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzać olej , łyżką kłaść małe ale dość grube placuszki.Smażyć z obu stron.Osączyć na ręczniku papierowym , posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/09/racuszki-miodowe.html