Wykonanie
Te racuszki robiłam parę dni temu i na pewno znów zrobię..Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety..Przepis podam tak jak był w gazecie, ale ja dodałam ciut więcej
mąki..Ciasto było strasznie rzadkie...myślę, że chyba było za dużo
drożdży do takiej ilości
mąki..1,5 szkl.
mąki [dałam troszkę więcej]1 szkl.
mleka1 łyżka
miodu2 dkg
drożdży1 łyżka
masła2
jajkaCiepłe
mleko rozmieszać z
miodem, dodać pokruszone
drożdże i łyżeczkę
mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczynu dodać
mąkę i roztopione
masło oraz
jajka.Dokładnie zmiksować łyżką lub zmiksować, aby nie było grudek.Odstawić do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzać
olej , łyżką kłaść małe ale dość grube placuszki.Smażyć z obu stron.Osączyć na ręczniku papierowym , posypać
cukrem pudrem.