Wykonanie
Już od tak dawna marzyłam o tym torcie! Pamiętam mój zachwyt, gdy pierwszy raz go zobaczyłam, pamiętam doskonale! Obiecałam sobie wtedy, że muszę go kiedyś upiec. Po prostu muszę! I udało się! Nareszcie nadarzyła się okazja, nareszcie mogłam stworzyć w swojej kuchni ... Prawdziwą tęczę! Dodam jeszcze, że tort ten powstawał w wielkiej tajemnicy przed solenizantką, którą wczoraj wieczorem totalnie zaskoczyliśmy wspólnie ze znajomymi, gdy wyskoczyliśmy niespodziewanie z pokoju z balonami, kolorowymi czapeczkami, głośnym "sto lat" i ... I tęczową słodkością. Mina i radość solenizantki - bezcenna! A moja radość?Też ogromna! Nie do opisania wręcz. Radość z tego, że mogłam w końcu upiec tęczowy tort, że wszystkim się podobał i przede wszystkim smakował! My już wiemy, jak wspaniale smakuje tęcza, a Ty?






TORT TĘCZOWY (
biszkoptowy)/Inspiracja: http://aleksandraw.blogspot.com /
Biszkopty (6
biszkoptów, tortownica 22cm):9 (średnich)
jajek450g drobnego
cukru do wypieków240g
mąki tortowej pszennej90g
mąki ziemniaczanejbarwniki spożwycze (u mnie: w proszku)Krem:500ml
śmietanki 30%250g
serka mascarpone"Poncz":100ml
soku malinowegosok wyciśnięty z 1/2
cytrynyBiałka oddzielić od
żółtek. Za pomocą miksera ubić je (
białka) na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, a następnie
żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać
mąkę tortową pszenną oraz
mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/drewnianej łyżki, tak aby składniki się ze sobą połączyły. Należy to robić bardzo delikatnie, aby ciasto nie "opadło". Gotowe ciasto podzielić na pięć części. Każdą zabarwić wybranym barwnikiem (wystarczy szczypta barwnika, aby ciasto nabrało koloru). Dokładnie wymieszać. Formy wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Kolorowe ciasta przełożyć to tortownic (powinniśmy
mieć pięć ciast - pięć tortownic). Wstawić do piekarnika (należy to robić partiami, w piekarniku powinny piec się maksymalnie dwa
biszkopty). Piec w 160 stopniach, przez około 20 minut, aż do "suchego patyczka". Gorące
biszkopty wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące upuścić je na podłogę (w foremkach!) z wysokości około 60cm. Przestudzić. W tym czasie przygotować krem:
śmietankę wlać do miski, ubić na sztywno. Dodać
serek mascarpone, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki. Przygotować "poncz":
sok malinowy wymieszać z
sokiem wyciśniętym z połówki
cytryny. Chłodne już
biszkopty wyjąć delikatnie z foremek. Każdy
biszkopt nasączyć
cytrynowo-
malinowym ponczem.
Biszkopty układać na sobie, przekładając każdy kremem ze
śmietany i
mascarpone. Na samym końcu kremem wysmarować również boki i wierzch
tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki. Tort powinien się chłodzić minimum 3 godziny.