ßßß Cookit - przepis na JOGURTOWIEC MALAGA na zimno

JOGURTOWIEC MALAGA na zimno

nazwa

Wykonanie

Deser na przywołanie wiosny. Bo słońce gdzieś uciekło. Niech jak najszybciej wraca! Pyszny jogurtowiec w wersji na zimno, który jest wynikiem spontanicznych decyzji w kuchni. Jedna myśl, dosłownie kilka minut, ciasto już jest w lodówce. Słodko-słodki spód na wzór cukierków malaga. Delikatna, jędrna masa jogurtowa. Wierzch uwieńćzony "koroną" z rodzynek. Komuś ukroić kawałek? Spieszcie się z decyzją, bo jogurtowiec szybko znika!
Przepis (tortownica 15cm):
Spód:
1szkl płatków owsianych górskich
250g cukierków malaga
Masa jogurtowa:
15g żelatyny
3 łyżki wrzątku
600g jogurtu naturalnego
+rodzynki (do dekoracji)
Płatki owsiane podprazyć na patelni (aż do lekkiego zarumienienia). Cukierki malaga rozpuścić w kąpieli wodnej. Podprażone płatki i rozpuszczone cukierki dokładnie ze sobą wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie przygotować masę jogurtową: jogurt umieścić w misce, rozmieszać. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wrzątku. Stopniowo dodawać do jogurtu, cały czas energicznie mieszając. Gotową masę wlać na owsiano-czekoladowy spód. Chłodzić w lodówce przez 2-3 godziny (minimum). W połowie chłodzenia udekorować rodzynkami. Kroić i podawać. /przechowywać w lodówce/
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/jogurtowiec-malaga.html