Wykonanie
Deser na przywołanie wiosny. Bo słońce gdzieś uciekło. Niech jak najszybciej wraca! Pyszny jogurtowiec w wersji na zimno, który jest
wynikiem spontanicznych decyzji w kuchni. Jedna myśl, dosłownie kilka minut, ciasto już jest w lodówce. Słodko-słodki spód na wzór
cukierków malaga. Delikatna, jędrna masa jogurtowa. Wierzch uwieńćzony "koroną" z
rodzynek. Komuś ukroić kawałek? Spieszcie się z decyzją, bo jogurtowiec szybko znika!



Przepis (tortownica 15cm):Spód:1szkl
płatków owsianych górskich250g
cukierków malagaMasa jogurtowa:15g
żelatyny3 łyżki wrzątku600g
jogurtu naturalnego+rodzynki (do dekoracji)
Płatki owsiane podprazyć na patelni (aż do lekkiego zarumienienia).
Cukierki malaga rozpuścić w kąpieli
wodnej. Podprażone
płatki i rozpuszczone
cukierki dokładnie ze sobą wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie przygotować masę
jogurtową:
jogurt umieścić w misce, rozmieszać.
Żelatynę rozpuścić w
trzech łyżkach wrzątku. Stopniowo dodawać do
jogurtu, cały czas energicznie mieszając. Gotową masę wlać na owsiano-
czekoladowy spód. Chłodzić w lodówce przez 2-3 godziny (minimum). W połowie chłodzenia udekorować
rodzynkami. Kroić i podawać. /przechowywać w lodówce/