Wykonanie
Słoneczne babeczki na przywołanie
słonecznej pogody! Są absolutnie pyszne, absolutnie genialne, absolutnie idealne! Inspirację na nie podsunął mi wczoraj niezawodny LawendowyDom, kiedy zobaczyłam tam wczoraj przepis na bezglutenową babkę kukurydzianą, wiedziałam, że ten wypiek musi zagościć na moim
stole! Zmniejszyłam proporcje, od siebie dodałam
cynamon i upiekłam
śniadaniowe babeczki. Strzał w dziesiątkę!




/ Inspiracja: www.lawendowydom.com.pl /Przepis (6 babeczek);1/2
cytryny1 łyżka
maku1 laska
cynamonu2
żółtka + 1
białko50g
kaszki kukurydzianej50g zmielonych
migdałów1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia+
jogurt grecki,
skórka z cytryny (opcjonalnie, do dekoracji)
Cytrynę dokładnie umyć, włożyć do garnka razem z laską
cynamonu, zalać
wodą i gotować przez godzinę. Następnie wyjąć
cytrynę z
wody i zmiksować dokładnie w blenderze na papkę (razem ze skórką). Nie przerywając miksowania dodawać po kolei
żółtka,
białko,
kaszkę kukurydzianą, zmielone
migdały,
cukier trzcinowy,
mak oraz
proszek do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masę na babeczki rozlać do silikonowych foremek. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Gotowe babeczki wyjąć z foremek, ostudzić na kratce. Ostudzone babeczki udekorować (opcjonalnie)
jogurtem greckim i
skórką z cytryny. Podawać.