ßßß Cookit - przepis na KUKURYDZIANE BABECZKI CYTRYNOWE bezglutenowe

KUKURYDZIANE BABECZKI CYTRYNOWE bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Słoneczne babeczki na przywołanie słonecznej pogody! Są absolutnie pyszne, absolutnie genialne, absolutnie idealne! Inspirację na nie podsunął mi wczoraj niezawodny LawendowyDom, kiedy zobaczyłam tam wczoraj przepis na bezglutenową babkę kukurydzianą, wiedziałam, że ten wypiek musi zagościć na moim stole! Zmniejszyłam proporcje, od siebie dodałam cynamon i upiekłam śniadaniowe babeczki. Strzał w dziesiątkę!
/ Inspiracja: www.lawendowydom.com.pl /
Przepis (6 babeczek);
1/2 cytryny
1 łyżka maku
1 laska cynamonu
2 żółtka + 1 białko
50g kaszki kukurydzianej
50g zmielonych migdałów
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ jogurt grecki, skórka z cytryny (opcjonalnie, do dekoracji)
Cytrynę dokładnie umyć, włożyć do garnka razem z laską cynamonu, zalać wodą i gotować przez godzinę. Następnie wyjąć cytrynę z wody i zmiksować dokładnie w blenderze na papkę (razem ze skórką). Nie przerywając miksowania dodawać po kolei żółtka, białko, kaszkę kukurydzianą, zmielone migdały, cukier trzcinowy, mak oraz proszek do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masę na babeczki rozlać do silikonowych foremek. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Gotowe babeczki wyjąć z foremek, ostudzić na kratce. Ostudzone babeczki udekorować (opcjonalnie) jogurtem greckim i skórką z cytryny. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/bezglutenowe-kukurydziane-babeczki.html