ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: omlet sernikowy!

Breakfast's time!: omlet sernikowy!

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu Jey oczarowała mnie swoim sernikowym omletem i zrobiła to na tyle mocno, że od razu zapisałam sobie przepis i w końcu nadszedł poranek, kiedy to postanowiłam przyrządzić sobie takiego na śniadanie. Taki poranek nadszedł właśnie dzisiaj. Wprowadziłam tylko własne, lekkie modyfikacje i jest!
Wrażenia? Niezapomniane, naprawdę! Puszysty. Wilgotny. Kremowy. Do tego mak i lekko kwaśna cytryna. Wyjątkowo udane połączenie smaków. A żeby było jeszcze milej to dzisiaj jem w towarzystwie whiness . Postanowiłyśmy przypomnieć o naszym kulinarnym (i nie tylko) duecie. Znowu razem poznajemy nowe smaki. Śniadaniowe smaki. Znowu jestem zachwycona i znowu mam ochotę na więcej! Ale już niedługo, bo w porze obiadowej, dostanę to swoje "więcej". My nie próżnujemy ani w kuchni ani poza nią!
Czy u Was też jest taka piękna pogoda? Promienie słońca wpadają przez okno do mojego pokoju i szepczą mi do ucha, że wiosna jest coraz bliżej! A skoro tak to ja za chwilkę idę na spacer - wyjdę jej naprzeciw!
Przepis (jedna porcja):
omlet sernikowy
2 białka + 1 żółtko jajka
100g twarożku
1 łyżeczka stewi
ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka jajka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko, twarożek, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, stewię i zmiksować. Masę wylać na dobrze rozgrzaną (lekko posmarowaną oliwą z oliwek) patelnię i smażyć kilka minut z każdej strony. Należy uważać przy przewracaniu omletu - jest bardzo delikatny.
masa makowo-cytrynowa
3 łyżki maku
1/2 cytryny
gorąca woda
1 łyżka jogurtu
Mak wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą. Odstawić na kilka godzin (u mnie była to cała noc). Do namokniętego maku wycisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać jogurt naturalny i zmiksować za pomocą blendera.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/03/216_17.html